avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare - donatie ascunsa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare - donatie ascunsa?

Buna ziua,

Am o intrebare referitor la achizitionarea unui apartament cu iubitul meu, mai exact apartamentul parintilor lui, la un pret de 2 ori sub pretul pietei.Avand in vedere ca iubitul mai are o sora, aceasta poate ataca actul de vz-cump pe motiv de donatie ascunsa?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:16, 28 Mai 2013
Notarul nu va autentificare un act unde valoarea e sub cea din grilele notariale. Faceti plata prin banca.
Notarul este obligat să ia act de voinţa părţilor. Inclusiv în situaţia unei simulaţii. Nu este căderea lui să cenzureze voinţa părţilor, cu excepţia cazului în care voinţa acestora (cea publică, nu cea secretă) este exprimată în scopul fraudării legii.

Prin urmare, notarul este obligat să autentifice actul.

Preţul vînzării nu se raportează neapărat la preţul de piaţă. Este suficient ca el să fie stabilit în aşa fel încît să nu rezulte din valoarea lui că el nu reprezintă o contraprestaţie suficientă, în lipsa căreia vînzătorul nu ar fi fost dispus să vîndă.

Relaţia de rudenie dintre părţi poate duce la concluzia că preţul, chiar la jumătate din valoarea de piaţă, este unul serios.

Apoi, chiar dacă s-ar pune problema atacării actului de către celălalt copil al vînzătorilor, acţiunea ar fi admisibilă doar după decesul vînzătorilor şi ar avea şanse de cîştig doar dacă se va constata încălcarea rezervei succesorale a celuilalt copil (moştenitor rezervatar).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare dragalashul24 dragalashul24 Buna ziua! Eu si sotul meu vrem sa cumparam un apartament de la socrii mei cu contract de vanzare cumparare. Un jurist ne-a spus ca se poate trece in ... (vezi toată discuția)
Pretul intr-un contract de vz-cu GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, tot vad prin acest forum anume ca sa dovedesti ca pretul a fost un pret real. Pai daca inchei un contract de vz-cu la un notar ce se vrea mai mult ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager adrian288 adrian288 va rog sa ma ajutati cu o informatie: doresc sa fac act de vanzare -cumparare cu parintii mei pentru apartamentul in care locuiesc ei.pentru linistea lor ... (vezi toată discuția)