avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pretul intr-un contract de vz-cu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pretul intr-un contract de vz-cu

Buna ziua, tot vad prin acest forum anume ca sa dovedesti ca pretul a fost un pret real. Pai daca inchei un contract de vz-cu la un notar ce se vrea mai mult de atat?????
Exista cumva in vreun cod anume vreo lege care zice clar ca semnatura de la notar este nula si nu face dovada pretului intr-un act?
In ce lege spune ca atunci cand cumperi un bun imobil (indiferent de la cine) trebuie sa mergi la banca si sa faci transfer bancar al pretului din acel act? Exista asa ceva?
Pai cati din toti proprietarii din Romania pot dovedi ca pretul din actele lor de proprietate este un pret real ?
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: GAGIU1982 , utilizator 15:37, 12 Februarie 2009
Nu este sondaj de opinie: sa ridice mana toti care pot dovedi ca pretul din acte este real.
Important este, daca contractul respectiv este atacat, sa poti dovedi ca ai platit pretul.
Atunci când preţul este prea mic se poate dovedi prin expertiza bunului că preţul a fost lezionar.
Gagiu1982, problema e ceva mai complexă decît pare la prima vedere.

În primul rînd, nu oricine poate ataca un astfel de act. Nu orice terţ (cum ar fi vecinul Costică, de la 3) se poate îndrepta împotriva actului pentru neseriozitatea sau pentru simularea preţului. În schimb, moştenitorul vînzătorului o poate face, dacă i sa-u fraudat drepturile. În această materie es face parte dintre acei terţi care pot ataca actul. Iar pentru el plata preţului este un simplu fapt juridic. Atestarea prin act a plăţii preţului priveşte doar pe vînzător şi cumpărător, nu şi pe el, care este străin de act. Iar menţiunea din act, nefăcînd parte dintre acele menţiuni pe care legea le pune în sarcina notarului, face dovadă numai pînă la proba contrară, nu pînă la înscrierea în fals.

E greu de explicat în alţi termeni decît cei de specialitate, deoarece ar trebui pagini întregi pentru a defini fiecare termen.

elladomi a scris:

Atunci când preţul este prea mic se poate dovedi prin expertiza bunului că preţul a fost lezionar.


Care ar fi folosul? Sau ce se întîmplă dacă se dovedeşte leziunea? Are o aplicare atît de redusă, şi numai în cazul actelor încheiate de minori, încît nu văd de ce s-ar zbate să facă dovada.

Va multumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unui contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, ma intereseaza si pe mine daca pot desfiinta un contract de vz-cu cu uzufruct cu acordul ambelor parti, binenteles, dar, in acelasi timp, sa ... (vezi toată discuția)
Contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza daca fratele meu poate sa dea vreo declaratie la notar precum este de acord cu actul de vz-cu cu uzufruct pe care parintii mi l-au ... (vezi toată discuția)