avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vz-cu cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vz-cu cu uzufruct

Buna ziua, ma intereseaza daca fratele meu poate sa dea vreo declaratie la notar precum este de acord cu actul de vz-cu cu uzufruct pe care parintii mi l-au facut mie pe casa lor acum 1 an de zile. Acest lucru dorim sa-l facem deoarece am auzit ca se poate ataca de frate contractul de vz-cu cu uzufruct.
In ziua semnarii actului cu un nr. de inregistrare ulterior actului de vz-cu, fratele a primit suma de bani din contract drept donatie de la parinti si binenteles cu act de donatie parinti - fiu.
Oricum toata lumea vrea sa fie acoperita in felul lui.
Notarul nu la trecut pe frate in actul de vz-cu cu uzufruct, si acum ne cam pare rau, ca el oricum era si este de acord si acum.
Se mai poate face ceva ?
Credeti ca daca ar incerca ar avea 100% sansa sa-si mai castige partea dupa moartea parintilor?


Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: GAGIU1982 , utilizator 14:32, 21 Mai 2009
Pai... eu vad ca el si-a luat partea si dv. nu, ca el a primit o donatie si dv. nu.
Asa incat, ce acord, ce trecere in contractul de vanzare?
Pai asta inseamna ca din contra, tot eu as mai putea cere partea mea ( adica impartirea donatiei )?
Si cu actul de vz-cu cum ramane ? Mai are vreoa sansa cum va sa-si ceara si el dreptul ?


Va multumesc !!!
Daca puteti dovedi plata pretului... si in functie de ce lasa parintii la deces, de cota disponibila, de rezerve... da, e posibil.
Ce drept anume sa-si ceara fratele? Ca sunt atatea drepturi pe care le avem, la ce va referiti?
Pai parintii nu au decat aceasta casa. Actul meu de vz-cu e facut pe aceasta casa, deci nu mai ramane decat poate mobila din ea.
Pretul care l-am platit l-am platit in fata notarului (cash). N-am cum altfel sa dovedesc.
Bine, singura dovada este acea donatie care se vede clar ca numarul de inregistrare este urmatorul dupa actul meu. Deci, logic si de fapt vorbind : parintii au luat banii de la mine si iau dat fratelui. Acesta a semnat donatia de primire a banilor.
Deci asta e singura mea dovada, cred ca intr-adevar am platit pretul din act (50000 ron).


Va multumesc !!!
Daca donatia catre frate s-a facut prin act la notar sau macar cu data certa data de avocat nu aveti de ce sa va faceti griji. Actul de vanzare nu poate fi desfiintat ci doar sa se demontreze ca a fos o donatie deghizata urmand ca obiectul vanzarii sa fie reductionat cu partea din rezerva succesorala ce i s-a fi luat fratelui. Aici nu este cazul, ptr ca fratele si-a primit partea lui. Chiar si daca se stabileste ca e donatie... fratele nu primeste nimic in plus. Doar daca banii primiti de el sunt mai putin decat jumatate din valoarea imobilului.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)
Art.845 c civ. tini1982 tini1982 Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati. Parintii prietenei mele ne-au facut mie si ei un act de vz-cu cu uzufruct (asta e singura clauza) pe casa care o ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune intre soti ? GAGIU1982 GAGIU1982 Buna dimineata, ma intereseaza si pe mine daca 2 soti pot face iesirea din indiviziune. Avem impreuna o casa cumparata de la parintii sotiei. Cand am cumparat ... (vezi toată discuția)