Buna ziua,
Tatal meu a decedat in luna ianuarie a.c. ,fiind unicul proprietar mentionat pe actul de proprietate al apartamentului.Suntem 5 copii adulti si mama, care ia pensie de urmas. 2 copii locuim temporar in alta parte, iar 3 locuiesc cu mama in continuare(o sora bolnava permanent si 2 frati.). Unul din frati s-a casatorit si are un copil de 2 ani,si sta cu sotia si copilul tot acolo.Problema este sotia, care este o fiinta dificila,nepoliticoasa,nerecunoscatoare,o supara pe mama-si ea bolnava-,si nu se intelege cu nici unul din noi.Insa cel mai tare deranjeaza faptul ca sustine ca "are drepturi",spera ca vom pleca toti din cauza ei..Acceptul ei in spatiu a fost facut de bietul tata,care a regretat pana in ultima clipa..Nimeni nu ii da afara, nici nu au posibilitatea sa plece ,dar noi ceilalti 4 copii vrem sa o punem la adapost pe mama,sa semnam in favoarea ei...mama are grija si de sora bolnava..bietii parinti au muncit o viata sa aiba o casa si nu mi se pare normal sa vina o parvenita si sa declare ca ea are drepturi..Daca celalat frate-sotul ei- se opune-pentru ca ii tine partea mereu-ce se poate face?
Am inteles ca o succesiune implica ceva efort financiar..si momentan nu ne permitem..ce drepturi are nucleul lor familial?Mentionez ca nu dorim sa vindem..sa ii ramana mamei sa isi traiasca batranetile linistita..ce tip de acte succesorale se pot face?
multumesc..
Noi nu dorim sa ajungem in nici o instanta,deoarece nu dorim sa mostenim nimic.E casa mamei si a ei trebuie sa ramana.Nu acelasi lucru pot spune despre fratele meu,deoarece nu cunosc pozitia lui,pentru ca nu s-a discutat subiectul.,dar stim deja ca face doar ce zice sotia.Ma intreb cine da dreptul norei sa mosteneasca casa socrilor,doar pentru faptul ca a facut un copil-iertat sa imi fie ca nu are nici o vina in asta nepotica-?Iar sa zicem prin absurd ca s-ar ajunge pana aici,cum vine cota parte la copii?50 % mama si cate 10% fiecare copil?Noi ceilalti 4 copii dorim sa renuntam la cota noastra..
Renunţarea va avea ca efect nu creştera cotei mamei dumneavoastră, ci creşterea cotei fiului acceptant. Prin urmare, nu are rost să renunţaţi.
Acceptaţi succesiunea, cu toate costurile ei (costuri care, oricum, vor fi suportate, fie la notar, fie în instanţă, de mama dumneavoastră şi de fratele acceptant, chiar dacă aţi renunţa), după care puteţi cere partajul bunului prin atribuire către mama dumneavoastră. Eventual, puteţi stabili şi un drept de abitaţie pentru fratele dumneavoastră, dacă nu are posibilitatea ca în schimbul sultei pe care o va primi pentru cota lui să-şi achiziţioneze o altă locuinţă.
Nora (soţia fratelui) nu are niciun drept asupra imobilului.
Dacă imobilul a fost dobîndit de părinţi în timpul căsătoriei (cu excepţia cazului în care ar fi fost moştenit de tatăl dumneavoastră) el a avut statutul de bun comun, situaţie în care mama are de drept cota de 50% ca bun propriu si cita de 1/4 din cealaltă cotă de 50% cu titlu de moştenire (în total, 5/8 din imobil), restul de 3/8 revenind copiilor.
Dacă imobilul a fost bun propriu al tatălui, atunci mama are doar cota de 1/4 din întreg imobilul, cu titlu de moştenire, copiii moştenind restul de 3/4.
Mostenire sau nu ?
neo2
buna ziua .voi incerca sa fiu cat mai succint. in urma cu 2 ani tatal meu a decedat . eu mai am o sora . am inteles ca 3/4 din masa succesorala ii revine mamei ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire
dumitrugj
buna ziua! Cum se poate obtine certificatul de mostenitor la un notar dand declaratie pe proprie raspundere ca nu mai exista alti mostenitorii sau cum ? nu se ... (vezi toată discuția)