Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti si mie daca se mai tine cont de grupa II de munca pentru a iesi la pensie ,deoarece eu am lucrat 20 ani in grupa II si am auzit ca acum nu se mai tine cont de cei care am lucrat in aceste grupe.
Eu am 54 de ani ,33 ani vechime in campul muncii din care 20 in grupa II de munca..am ramas fara servici ,nu ma angajeaza nimeni la aceasta varsta,sunt intr-o situatie destul de dificila si m-ar interesa poate pot iesi la pensie anticipat,sa am cat de cat un venit..............
Va multumesc foarte mult!
Maria
Pentru cei 20 de ani de grupa, beneficiati de 5 ani stagiu suplimentar.
Deci aveti la ora actuala un stagiu realizat de 33 + 5 = 38 de ani.
HG nr.257/2011: ART. 37
(1) Stagiul minim/complet de cotizare prevãzut la art. 53 alin. (2) şi (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevãzut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde şi:
a) stagiul de cotizare realizat pânã la intrarea în vigoare a legii;
b) vechimea în serviciu recunoscutã pentru stabilirea pensiilor, pânã la intrarea în vigoare a legii, în cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege;
c) vechimea în muncã sau, dupã caz, vechimea în serviciu realizatã în celelalte sisteme de asigurãri sociale, neintegrate în sistemul public de pensii; d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfãşuratã în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncã.
O femeie nascuta la 20.08.1959, se poate pensiona pt limita de varsta la data de 20.02.2021.
In cazul Dvs, daca cei 20 ani de grupa sunt in procent de 100% beneficiati:
* Pensie limita varsta = 20.08.2016 (reducerea varstei cu 4 ani si 6 luni urmare celor 20 ani de grupa II)
** Pensie anticipata partiala = 20.02.2016 (reducerea varstei cu 5 ani). Se aplica o penalizare la pensie de 4,5% lunar pana in august 2016.
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
-Limita de varsta la 57 de ani.
-Pensie anticipata partiala la 56 de ani si 6 luni,cu o penalizare de 4,5%.
Pentru pensie anticipata trebuie sa indepliniti conditia de stagiu de 39 de ani si 6 luni,fara stagiu asimilat.
Pensie anticipata
stefana85
sunt nascuta in noiembrie 1957 am lucrat 19 ani si 6 luni in grupa 1 si un an grupa 2 si plus 9 luni somaj.cand pot iesi la pensie de drept sau anticipat!
(vezi toată discuția)