avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Hotarare judecatoreasca nerespectata
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Hotarare judecatoreasca nerespectata

salariatii unei institutii publice au pierdut in instanta drepturi salariale(sporuri),iar seful institutiei nu pune in aplicare sentinta definitiva si irevocabila.
Care sunt pasii de urmat dupa noul cod si cine/cum raspunzi vis -a -vis de neexecutare?
Este evident ca reprezentantul acelei institutii publice are obligatia sa puna in aplicarea sentinta judecatoreasca respectiva.

Probabil ca prin denumirea folosita de dvs. "seful institutiei" va referiti tocmai la acel reprezentant al institutiei respective.

Acum, fiind vorba de pierderea unor drepturi salariale, normal ca salariatii (chiar organizati intr-un sindicat!) nu au niciun interes sa insiste in punerea in aplicare a unei astfel de sentinte prin care ei pierd acele drepturi salariale.

In aceasta cauza interesul este al conducerii institutiei respective.

Nerespectarea hotararilor judecatoresti constituie infractiune.

Fiind vorba de institutie publica, probabil ca aceasta este supusa periodic anumitor controale din partea ministerului precum si a curtii de conturi.

In urma acestor controale daca se va observa ca aceasta sentinta nu este pusa in aplicare, se vor lua cu siguranta masuri.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Va multumesc pentru raspuns!Exista vreun termen de punere in ":executare""?
Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale se face eşalonat, până în anul 2016, potrivit art. 1 din OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Dacă este vorba despre o hotărâre care a devenit executorie în cursul anului 2013, se aplică eşalonarea prevăzută la cap. II din OUG nr. 92/2012. Singura obligaţie a conducătorului instituţiei este să respecte actele normative menţionate în precedent.
sofia1975 a scris:

salariatii unei institutii publice au pierdut in instanta drepturi salariale(sporuri),iar seful institutiei nu pune in aplicare sentinta definitiva si irevocabila.
....



Au pierdut sau au castigat in instanta ?

OUG nr.71/2009 este aplicabil numai in situatia in care salariatii au castigat litigiul , nu si daca l-au pierdut asa cum se mentioneaza in mesajul initial.
@ freeelis


:oops:, aveţi dreptate. Nu am văzut ”au pierdut” pentru că nu se potrivea în context: dacă reclamanţi au fost angajaţii, atunci nu este nimic de executat. Instanţa doar a respins acţiunea. În situaţia în care calitatea de reclamant a avut-o angajatorul, atunci acesta nu poate fi obligat să execute hotărârea care îi este favorabilă. El este creditorul şi are dreptul, nu obligaţia, să pună în executare hotărârea judecătorească. Un drept nu poate fi transformat într-o obligaţie.

Alte discuții în legătură

Sporuri functionari publici - instanta mircea09 mircea09 Curtea de conturi a stabilit printr-un act de control ca sporurile unele sporuri stabilite prin Contract colectiv de munca de de catre functionarii publici din ... (vezi toată discuția)
Sentinta neexecutata marespatricia marespatricia va expun aspecte din cazul unei cunostinte care lucreaza in invatamant si in decembrie 2008 a obtinut o sentinta definitiva si executorie pentru plata ... (vezi toată discuția)
Sesizare organisme internationale - oug 71/2009 & 18/2010 raduburcea raduburcea Guvernul a emis OUG 71/2009 care prevede reesalonarea platii unor drepturi banesti castigate in instanta, anul acesta a emis OUG 18/2010 care modifica OUG ... (vezi toată discuția)