avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post

Firma la care lucrez de 1 an si 6 luni a hotarat desfiintarea postului. Prin urmare am primit o instiintare de desfiintare a postului conform articolului 73 si 78 din Contractul clectiv de munca la nivel national. Motivarea deciziei fiind: "necesitatea reorganizarii activitatii societatii datorita dificultatilor economice inregistrate, prin implementarea unor masuri de rationalizare a cheltuielilor".
Odata cu acesta, fiind o situatie noua pentru mine, dupa o vechime neintrerupta de 9 ani, tin sa gasesc niste raspunsuri si solutii la cateva intrebari:
- termenul de preaviz este de 20 de zile. Foarte scurt pentru a ma putea angaja intr-un alt loc. As putea sa-l prelungesc prin concedii medicale? Si la cate am dreptul? Mentionez ca am si un baietel de 4 anisori. Am inteles ca as putea beneficia si de la el de concediul medical pentru ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, cu 85%.
- dupa expirarea celor 20 de zile de preaviz voi beneficia de un salariu compensator. Cuantumul acestuia va fi cel brut sau cel net?
- in decembrie, am finalizat un curs special pe care l-am platit din bugetul personal. Acest curs este strict legat de ceea ce profesez si am decis sa-l fac in urma promisiunilor de promovare (discutii ce au avut loc in luna septembrie anul trecut). La o luna de la finalizarea cursului, am primit nefericita notificare. Exista vreo sansa de recuperare a banilor, asa cum s-ar fi intamplat daca ei imi plateau cursul si eu alegeam sa plec?! Suma investita este de 1.200 Euro.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 17:42, 5 Martie 2009
- termenul de preaviz este de 20 de zile. Foarte scurt pentru a ma putea angaja intr-un alt loc. As putea sa-l prelungesc prin concedii medicale? Si la cate am dreptul? Mentionez ca am si un baietel de 4 anisori. Am inteles ca as putea beneficia si de la el de concediul medical pentru ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, cu 85%.
Concediul medical intrerupe perioada de preaviz. Fereasca Dumnezeu sa se imbolnaveasca cel mic! Durata concediului medical o va stabili medicul.
- dupa expirarea celor 20 de zile de preaviz voi beneficia de un salariu compensator. Cuantumul acestuia va fi cel brut sau cel net?

Conform prevederilor CCMUN pe anii 2007-2010 art 78 aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu, dar nu se specifica net sau brut, ci doar un salariu lunar.
- in decembrie, am finalizat un curs special pe care l-am platit din bugetul personal. Acest curs este strict legat de ceea ce profesez si am decis sa-l fac in urma promisiunilor de promovare (discutii ce au avut loc in luna septembrie anul trecut). La o luna de la finalizarea cursului, am primit nefericita notificare. Exista vreo sansa de recuperare a banilor, asa cum s-ar fi intamplat daca ei imi plateau cursul si eu alegeam sa plec?! Suma investita este de 1.200 Euro.

Din nefericire nu aveti cum sa va recuperati aceasta suma de la angajator
1. Articolele mentionate de dvs. nu sunt cele corecte. Desfiintarea unui post se face in baza art.65 din Codul muncii.
2. Salariul compensator se adauga la cel din luna in care se face plata si se impoziteaza.
3. In rest, v-a raspuns colega mea "nikol.ilea".
4. Incercati sa va gasiti un alt loc de munca, mai ales ca v-ati si specializat intre timp. Dar fiti atenta la ce angajator va duceti, sa nu mai aveti astfel de necazuri.
Mult succes!
Multumesc pentru raspuns!

Corect! Dupa expirarea termenului de preaviz, relatiile de munca intemeiate pe contractul individual de munca vor inceta conform art. 55 lit.c si art. 65 alin. 1 din Codul Muncii.
Problema mea esentiala este timpul. Eu nu am un loc de munca pe care as putea sa-l gasesc cu usurinta. Ofertele in general sunt putine pe ceea ce profesez, nu mai vorbim in perioada aceasta. Incerc sa gasesc solutii la asigurarea unui venit pana cand voi gasi un loc de munca ce se ridica la nivelul pregatirii mele profesionale.
Am inteles ca un concediu medical prelungeste acest preaviz. Insa si aici am auzit ca ar fi un maxim 90 de zile lucratoare/an. Este adevarat?! Asta mi-ar da totusi un ragaz suficient sa-mi gasesc in alta parte.

In ceea ce priveste angajatorii chiar daca sunt seriosi, evenimentele din ultima perioada cred ca i-au depasit pe foarte multi si fiecare isi urmareste propriile interese. Despartirea este pe cat se poate de amiabla, insa postul meu implica un buget destul de mare si le inteleg foarte bine alegerea. Sper sa am mai mult noroc cu urmatorul angajator, avand in vedere aceasta perioada de criza.

1. Daca este vorba de art.65(1) din Codul muncii veti beneficia de indemnizatie de somaj si in timpul somajului va puteti cauta de lucru. De asemenea in timpul preavizului de 20 de zile lucratoare aveti dreptul sa absentati 4 ore pe zi pentru a cauta un loc de munca si veti fi platit 8 ore. Cu acordul angajatorului orele absentate se pot lua prin cumul, adica 10 zile lucrati cate 8 ore si 10 zile absentai si veti fi platit (art.74 din CCMUNN pe anii 2007-2010.
2. Concediul medical intrerupe preavizul dar durata este stabilita de medic, nu de dvs.
Somajul iese din discutie. Nimeni nu se asteapta sa se ajunga la acesta solutie. Nu este un venit din care sa supravietuiesti. Medicalul ramane singura alternativa avantajoasa, in conditiile in care am cotizat la greu in aproape 10 ani iar in ultimii 5 ani salariul a fost unul consistent. Firma la care inca lucrez, respecta legile impuse iar salariul pe care il am este si cel de pe cartea de munca. Mi se pare bataie de joc ca dupa ani de zile timp in care cotizezi zeci de milioane ca taxe de impozitare pe salariu, in caz de ramai disponibilizat sa primesti un somaj batjocoritor.

Multumesc mult pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)
Concediere la terminarea concediului pt.ingrijire copil serbananca2000 serbananca2000 Cum se poate concedia o mamica care s-a intors dupa concediul de ingrijire copil de pana la 2 ani? Salariata va beneficia de indemnizatie de somaj? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Somaj baciu loredana baciu loredana in 9 sept copilul meu a implinit 2 ani si normal ar fi trebuit sa merg la lucru dar postul meu a fost redus angajatorul si voi ramane in somaj dar ... (vezi toată discuția)