avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poprire pe apartament de catre Asociatia de prop.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poprire pe apartament de catre Asociatia de prop.

Buna ziua ! Sunt de curand presedinte al unei asociatii de proprietari din Bacau si as vrea sa stiu daca am dreptul si eventual ce consecinte negative as putea avea,daca la cadastru pun o hartie de proprire pe apartamentele datornicilor(2-3 ani sau mai mult fara sa stim ceva de ei), Am inteles ca in cazul acestei popriri nu vor putea vinde ap. fara sa ne achite suma restanta....dar am acest drept fara sa am un contract scris cu ei? Legea 2302007 e cam ambigua...va multumesc
Da, aveti chiar datoria de a face asta prin Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Ca presedinte trebuie sa cunoasteti aceasta lege, precum si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a ei.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata catre asociatie doruivan doruivan buna ziua. sunt presedintele unei asociati de propietari bloc din buzau. intrebarea mea este: exista temei legal in care pot da in judecata un chirias nu ... (vezi toată discuția)
Legislatie parti comune la bloc cprn1992 cprn1992 buna ziua! care este legea ce stipuleaza despre partile comune la care au dreptul toti locatarii de la bloc? multumesc!! (vezi toată discuția)
Asociatie f mare, noua si de fatada ionut12345 ionut12345 buna ziua. Problema este urmatoarea. In cartierul \"rezidential\" in care locuiesc sunt vro 23 de blocuri, toate noi. Timp de 1-2 an fiind o mare ... (vezi toată discuția)