avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poate angajatoul sa imi retina din salariu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poate angajatoul sa imi retina din salariu?

in cazul in care o persoana, la initiativa angajatorului, in perioada de proba, efectueaza un curs de pregatire profesionala, in valoare de 600 ron, la sfarsitul perioadei determinate, contractul nu se mai prelungeste, iar salariatul refuza sa plateasca cursul in intregime,avand un salariu de 1100 ron, poate angajatorul sa retina salariul?
daca da, se poate adresa doar in instanta, salariatul? pt a obtine o esalonare a platii cursului?in cazul in care angajatorul refuza ca salariatul sa achite acest curs in rate
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:32, 5 Martie 2009
Angajatorulk nu poate retine legal din salariu decit in baza unei hotarir judecatoresti, iar retinerile nu pot depasi 1/3 din salariu
si daca totusi imi retine, asa mi-a comunicat, ce trebuie sa fac, ma pot adresa la inspectoratul teritorial de munca sau neaparat la judecatorie?
ITM nu are treaba cu retinerile din salariu. Trebuie sa va adresati instantei de judecata. Inainte, insa, consultati un avocat pentru a putea avea succes deplin.
Nadia Guzun a scris:

si daca totusi imi retine, asa mi-a comunicat, ce trebuie sa fac, ma pot adresa la inspectoratul teritorial de munca sau neaparat la judecatorie?

Singura solutie este sa va adresati, in acest caz, instantei de judecata pentru a va recupera banii. Orice retinere din salariu se face in baza unui titlu executoriu.
Angajatorul nu are un temei legal sa va retina contravaloarea cursului de pregatire, de vreme ce la sfarsitul perioadei CIM pe perioada determinata acesta nu se mai prelungeste. Daca totusi acesta refuza sa va achite toate drepturile salariale, invocand retinerea ca fiind contravaloarea cursului, atunci aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata (tribunalului de la resedinta de judet) pentru recuperarea acestei sume.

Alte discuții în legătură

Retinere salariala abuziva Costel-adrian Costel-adrian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o problema privind o retinere salariala din partea fostului meu angajator. Am fost trimis de angajator sa fac un curs de ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala la sfarsitul contractului Jambi77 Jambi77 Buna seara Pana pe data de 30 mai a.c. am fost angajat la o firma bucuresteana care avea un contract de publicitate cu o companie de telecomunicatii. Deci eu ... (vezi toată discuția)
Are dreptul o societate...... chitoiu chitoiu Servus! Firma la care lucrez , mi-a oprit din salariu o asa zisa paguba in valoare de 300 lei ,personal nefiind de vina. Mai precis, camionul pe care lucrez a ... (vezi toată discuția)