avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere salariala la sfarsitul contractului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere salariala la sfarsitul contractului

Buna seara
Pana pe data de 30 mai a.c. am fost angajat la o firma bucuresteana care avea un contract de publicitate cu o companie de telecomunicatii. Deci eu lucram prin firma de publicitate pt aceasta companie. Compania mi-a pus la dispozitie o masina de serviciu. In decembie 2007 am gasit-o cu luneta sparta in parcarea din fata blocului iar in ianuarie 2008 am avut un incident rutier cauzat din vina mea. In tot acest timp (adica pana la sfarsitul lunii trecute) nu m-a anuntat nimeni din partea angajatorului ca ar trebui sa platesc fransizele casco si reintregirea politelor in ambele cazuri. M-am trezit in fata atm -ului ca mai bine de trei sferturi din ultimul salariu nu sunt pe card. Cand am cerut explicatii de la angajator mi s-a spus ca ei au primit abia in luna aprilie 2009 factura de la companie, factura in care li se cerea sa achite contravaloarea fransizelor si a reintregirii politelor casco astfel ca au trebuit sa-mi retina bani din salariu ca sa aiba cu ce palti factura. Problema este ca pe fluturasul de salariu la rubrica retineri salariale nu apare nimic. Ei au trecut pe fluturas aceasta retinere ca "plata salariu avans". Sa inteleg ca acesti bani trebiua sa-i iau cu o luna inainte? :) Recunosc ca am semnat un act aditional la contractul de munca (act aditional pt. conducatorii auto) in care la art.2 lit. F se spune: "Conducatorul auto se obliga sa plateasca fransiza casco in valoare de 300 euro/ eveniment". Oare in baza acestui act aditional au dreptul sa-mi retina bani fara o notificare in prealabil avand in vedere ca eu am incheiat contractul cu ei pe 30 mai si deci acesta era ultimul salariu care-l primeam de la ei? Am sanse sa recuperez acesti bani pe care consider ca i-au retinut abuziv? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Jambi77 , utilizator 19:12, 12 Mai 2009
Potrivit art.164 alin.1 C.mun., nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
În conformitate cu dispoziţiile art. 164 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul nu poate efectua reţineri din salariu decât dacă datoria salariatului a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitiva si irevocabila.
Aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecat pentru a solicita sa vi se acorde intreg salariul, adica si suma retinuta ilegal. Fiind un litigiu de munca este scutit de taxa de timbrui si timbrui judiciar , iar competenta apartine Tribunalului.
Aceasta retinere este ilegala. Orice retinere in acest caz se face doar in baza unei hotarari definitive si irevocabile.
De asemenea , sesizati si ITM....este vorba despre un abuz al angajatorului.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fransiza auto LiviuGh LiviuGh Bună ziua. De curând am avut un eveniment mai neplăcut cu mașina de serviciu, iar angajatorul mă pune sa platesc eu acum Fransiza casco. Este normal? Sau ... (vezi toată discuția)
Firma poate opri bani din salariu fara acceptul salariatului? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Inainte de incheierea activitatii,in urma unui inventar care ii privea pe toti angajatii magazinului,si la care si eu am participat,firma a constatat o dauna ... (vezi toată discuția)
Retineri din salariu awio awio In contractul de munca semnat si inregistrat la ITM este precizat un salariu negociat care ar trebui sa il primesc lunar.Daca la aproximativ un an mai tarziu ... (vezi toată discuția)