avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma poate opri bani din salariu fara acceptul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma poate opri bani din salariu fara acceptul salariatului?

Inainte de incheierea activitatii,in urma unui inventar care ii privea pe toti angajatii magazinului,si la care si eu am participat,firma a constatat o dauna intr-un anumit cuantum,care s-a impartit in mod egal tuturor salariatilor magazinului.Eu si un alt coleg am refuzat sa semnam o decizie de impunere,intrucat nu noi am pricinuit acea paguba sub nicio forma.Totusi,compania ne-a oprit din salariu acea suma,evidentiind-o inclusiv pe fluturas.Este legal sa faca acest lucru?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 15:07, 9 Septembrie 2009
Oprirea sumei chiar pare sa fie ilegala, deoarece firma (presupun) nu are un titlu executoriu.
Retinerea sumei chiar este ilegala.
Codul Muncii:
Art. 164. (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
numai cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
datoria trebuie sa fie lichida, exigibila si scadenta.

nici macar un acord al salariatului privind oprirea pe salariu nu este valabil ptr ca el poate fi dat sub presiune si, ca atare, poate fi contestat in justitie.

oricum, inainte de toate, angajatorul trebuia sa formeze o comisie de cercetare disciplinara prealabila care sa asculte salariatii implicati, sa demonstreze gradul de vinovatie al fiecaruia si apoi sa propuna, sau nu, sanctionarea.

daca angajatorul viseaza noaptea ca unul sau mai multi salariati sunt de vina ptr ceva si ca ar fi nimerit sa faca niste retineri salariale.... atunci inseamna ca angajatorul nu face diferenta intre visele placute si cosmaruri.
ptr ca asta este un cosmar pe care trebuie sa-l uite!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Isa Radov, Consultant resurse umane
~ Conținut șters la cerere ~
Sa inteleg ca ei trebuia sa ne opreasca totusi acea dauna din fondul de garantie?desi nu exista nicio dovada ca noi ,cei care nu am fost de acord cu oprirea sumei,am fi pricinuit acea paguba?

Alte discuții în legătură

Oprire bani combustibil Dragos1989 Dragos1989 Buna seara! Lucrez la o firma care se ocupa cu piese auto, ca agent livrator. Merg cu masina firmei, doar in timpul programului si doar pentru a livra ... (vezi toată discuția)
Retinere salariu fanu22 fanu22 mi se retine tot salariul pentru plata unor deconturi care ,din vina mea,nu le-am facut la timp.Cit din salariu mi se poate opri? va rog ,un raspuns.Multumesc ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu grunwald grunwald Buna, Poate angajatorul sa-ti puna poprire pe ultimul salariu, pentru ca dupa incetarea contractului de munca cu dansul nu ai predat tinuta de servici ... (vezi toată discuția)