avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere salariu

mi se retine tot salariul pentru plata unor deconturi care ,din vina mea,nu le-am facut la timp.Cit din salariu mi se poate opri? va rog ,un raspuns.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 11:20, 18 Ianuarie 2010
Nu vi se poate retine nimic din salariu fara sa exista o hotarare judecatoreasca care sa constate in prealabil acest lucru

ART. 164, Codul Muncii
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operata, în afară cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadenta, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitiva şi irevocabilă.
Codul Muncii

Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
Art. 265. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.


Daca doreste recuperarea sumei intregi poate sa o faca doar prin instanta.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma poate opri bani din salariu fara acceptul salariatului? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Inainte de incheierea activitatii,in urma unui inventar care ii privea pe toti angajatii magazinului,si la care si eu am participat,firma a constatat o dauna ... (vezi toată discuția)
Garantii retinute gestionarilor - acoperire minusuri in gestiune mirustefi mirustefi Buna ziua, as dori sa stiu va rog, in situatia in care se retine garantia de 10 % pentru gestionari si se descopera minusuri in gestiune, acestea pot fi ... (vezi toată discuția)
Drepturile salariale Buna ziua, A-si dori sa aflu daca se poate diminua un drept salarial, o data obtinut, fara a se avea in vedere vre-o sanctiune disciplinara. Va ... (vezi toată discuția)