avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Decadere din proba cu expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Decadere din proba cu expertiza

Salut

Trebuie sa iau parte la o a doua incercare de a se efectua expertiza. Avocatul meu a incheiat proces verbal cu expertul data trecuta cum ca, daca partea adversa (petentul) nu permite accesul pe terenul sau sa se masoare atunci nici noi nu vom permite. Petentul nu a permis, nu am permis nici noi.

Apoi instanta m-a amendat doar pe mine nu si pe celalalt, petentul.
Acum avocatul meu crede ca trebuie sa continuam in acelasi sens ca sa nu permitem expertului sa faca o expertiza gresita masurand doar la mine cu toate ca sunt obiective sa se masoare si la petent. A zis ca ne va mai amenda o data si ca nu-i nimic grav in asta, ca asta este strategia noastra ca sa se faca o expertiza corecta din prima ca alta nu se va mai admite cel mai probabil.

Intrebarea mea: pana la cate amenzi din astea se poate ajunge? Ce risc? Pot pierde proba cu expertiza?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 06:17, 2 Iunie 2013
Buna ziua,
Discutati toate aspectele cu avocatul dumneavoastra care stie speta in toate amanuntele ei.
El va va da cele mai competente raspunsuri.
Av. Gabriel Klein Kiritescu
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Discutati toate aspectele cu avocatul dumneavoastra care stie speta in toate amanuntele ei.
El va va da cele mai competente raspunsuri.
Av. Gabriel Klein Kiritescu


Va multumesc pentru sfatul dumneavoastra!

Avocatul meu a spus: pe judecator nu prea il intereseaza sa fie expertiza corecta, ca dosarul fiind mare (peste 800 de pagini) practic se va uita doar pe expertiza si va decide astfel cu constiinta impacata ca daca a gresit cineva atunci acela este expertul si nu el.

Ca putem face obiectiuni si sa cerem contraexpertiza dar in cele mai multe cazuri nu se admit de instanta, ca sa mearga treaba mai repede (e deja in al patrulea an dosarul). Repet, a spus ca judecatorul nu asteapta decat o expertiza, cum o fi ea. Si ca putem sa ducem apoi pe penal pe expert ca nu a respectat toate obiectivele dar ca nu facem decat sa lungim boala si procesul tot sa il pierdem. Pe scurt, avocatul meu crede ca o expertiza corecta de prima data e singura sansa.
Dar intreb si eu acum, aici, pot fi decazut din proba cu expertiza? Ca asa pic chiar mai rau.

Conform prevederilor CpC, partile sunt obligate sa dea expertului orice lamurire care are legatura cu obiectul lucrarii de expertiza.
Daca una din parti nu permite accesul pe terenul proprietate privata, pentru efectuarea unor masuratori, stabilite ca obiective de catre instanta de judecata, la care trebuie sa raspunda expertul, atunci nu se va putea raspunde in termen la obiectivele fixate. Expertul va anunta in scris instanta de judecata, care va aplica amenzi judiciare partii care nu a permis accesul pe terenul sau.
In mod normal, expertul nu va depune un raport incomplet, in care sa nu abordeze toate obiectivele fixate de catre instanta de judecata. Chiar daca va depune raportul, partile implicate in proces vor face observatii la raportul de expertiza si expertul va trebui sa raspunda documentat la aceste observatii.
Daca se repeta aceleasi evenimente si expertul nu poate sa faca masuratori, instanta poate stabili ca expertul sa fie insotit de catre organele competente legal (politia), pentru a putea intra pe terenul care trebuie masurat.
Dupa parerea mea, nu faceti decat sa lungiti procesul, sa platiti mai multe amenzi judiciare, a caror valoare nu va fi recuperata chiar daca veti castiga procesul.
Daca veti dori sa depuneti o cerere pentru efectuarea unei contraexpertize si instanta nu va aproba, atunci aveti motivul pentru recurs, daca hotararea instantei nu va satisface. Instanta superioara va retrimite cauza pentru rejudecare la prima instanta, pe motiv ca nu s-a acceptat contraexpertiza.
Va multumesc!
Deci este exclus sa mi se ia (decadere) proba cu expertiza. M-am tot uitat si eu prin cpc. Articolul 170 spune despre decaderea din proba cu expertiza, numai ca pe motiv de neplata la timp a onorariului pentru expert, ori eu am platit.
Instanta de judecata analizeaza documentele de la dosar (mentiunile repetate, anexate in scris la dosarul cauzei, ale expertului, ca nu a fost lasat sa intre pe terenul proprietate personala a partilor in proces, motiv pentru care nu a putut intocmi raportul de expertiza), respectiv cererea de decadere din drept (daca este facuta de una din parti) si va decide, daca este cazul, sa fiti decazut din proba cu expertiza tehnica judiciara.
Nu cred ca procedand practic la blocarea activitatii expertului, prin interzicerea accesului acestuia pe terenul dvs., sa faca masuratori (chiar daca si partea cealalta in proces a procedat in mod similar), veti avea succes daca deschideti actiune in penal impotriva expertului pentru ca nu a raspuns la toate obiectivele fixate de instanta, dimpotriva, puteti suferi dvs. rigorile legii.

Alte discuții în legătură

Expertizã topograficã cu cântec ion79 ion79 Buna ziua. Ma aflu intr-un proces civil de mai bine de 4 ani pentru un teren aflat in titlu la mine si atacat de vecin. Momentan trebuie sa se refaca ... (vezi toată discuția)
Efectuarea unei alte expertize dupa contraexpertiza adi8165 adi8165 Buna ziua Am un dosar de granituire in care s-au efectuat 2 rapoarte de expertiza topografica, raportul de expertiza initial si cel de contraexpertiza ... (vezi toată discuția)
Decadere din proba handsu handsu In cazul in care una dintre parti este decazuta din proba cu expertiza contabila , stabilita prin incheiere , in cazul in care expertiza totusi se efectueaza ... (vezi toată discuția)