Am o nelamurire cu privire la punerea in executarea a unei hotariri judecatoresti in urma unui conflict de munca.
Salariatului i s-a aplicat o sanctiune conform CM, a contesta-o in instanta si a cistigat. Din cite cunosc hotararile in cazul conflictelor de munca sunt definitive si executorii pe fond si se pun in aplicare la cerera salariatului.
Acum alariatul intra in posesia hotararii o legalizeaza si solicita punerea in aplicare a acesteia inainte ca dosarul sa fi ajuns la instanta de recurs.Angajatorul face plata integrala a drepturilor respective conform sentintei, doar este obigat prin lege.
Aici intervine nelamurirea mea
In recurs angajatorului ii este admis in parte recursul in sensul ca salariatul pe fond a cistigat plata mai multor drepturi ex: un nr. de 3 constind in prime salariu si tichete de masa, iar instanta de recurs a admis sa-i fie platite doar cele din salariu si prime.
In aceasta situatie angajatorul cum procedeaza sa recupereze plata drepturilor platite si necuvenite? conform Cod Muncii? sau nu poate recupera aceste drepturi.
Codul Muncii nu prevede intoarcerea executarii silite.
In acest sens, angajatorul are la dispozitie intoarcerea executarii silite , institutie prevazuta si reglementata in C.proc.civ.