Buna ziua, am o problema si am nevoie de un sfat, m-am angajat acum 2 luni, am semnat contractul de munca etc.
Dupa 2 luni in care nu mi-am luat salariul din diferite motive gen "nu am" , am aflat ca al meu contrat de munca nu a fost depus nicaieri, iar cand i-am adus la cunostinta angajatorului, a venit cu formidabila explicatie: esti in perioada de proba. Nu a specificat asa ceva niciodata si evident ca nu exista nici un contract semnat in acest sens. Nu am nici o copie dupa contract semnata de el pt ca ma tot amana ca nu i l-a trimis contabila inca. ce pot face in acest sens? ca dovada ca am existat acolo 2 luni am : martori si corespondenta pe E-mail.
Si am uitat sa specific o inregistrare pe telefon cum ma punea sa fac un act ilegal.
1) Contractul individual de munca trebuia raportat in Registrul electronic la nivel national, cu minim o zi inainte de inceperea activitatii dvoastra si un exemplar trebuia sa fie la dvoastra.
2) Perioada de proba este de 90 zile, adevarat, dar trebuia sa va plateasca oricum.
3) Pentru recuperarea banilor de la angajator puteti face o sesizare scrisa catre ITM, acestia vor demara un control si probabil o sa va primiti banii iar angajatorul o mare amenda !
4) Riscurile pentru dvoastra sunt:
- sanctionare pentru munca la negru 500 - 1000 lei (se aplica foarte rar, nu va speriati)
- daca folositi inregistrarea facuta la telefon fara acordul celuilalt, riscati sa aveti probleme, deoarece inregistrarea este ilegala (restul probelor pe care le aveti, martori, inscrisuri, emailuri, sunt ok)
Succes!