avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recuperare permis la 30 zile?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recuperare permis la 30 zile?

Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul pt viteza (181 km pe autostrada). Daca fac plangere contraventionala si apoi voi pierde procesul, voi mai avea posibilitatea sa imi recuperez permisul dupa 30 zile sau va trebui sa suport toata perioada de suspendare (90zile)?
Cel mai recent răspuns: dantintesan , utilizator 23:03, 1 Iulie 2013
Daca plangerea contraventionala se va respinge si daca veti preda permisul de conducere in termenul prevazut de disp.art 118 al. 4 din Oug.195/2002, veti avea suspendat dreptul de a conduce pe perioada sanctiunii aplicate conform procesului- verbal de contraventie.
perioada de suspendare se reduce la 30 de zile in conditiile sustinerii si promovarii testului 13/15 si indeplinirii conditiilor art .221 din regulam.de aplicare a oug 195 (hg1391).
doar in cazul nepredarii permisului in termenul de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei testul 13/15 nu se mai poate sustine.


Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.
va multumesc mult pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis dra6os dra6os Bună seara, astăzi am depășit limita de viteză în localitate, am avut 102 km/h și mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 zile si ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere suspendat alin91 alin91 Buna Seara. Va adresez si dumneavoastra o problema la care nu am raspuns clar. Anul trecut in septembrie mi a fost suspendat permisul de conducere pt ... (vezi toată discuția)
Majorarea perioadei de suspendare a permisului ducubusitia ducubusitia Buna ziua Am si eu o întrebare si nu am găsit răspunsul nicăieri , dacă poate cineva sa mă ajute , ii multumesc din suflet. Mi-a fost reținut ... (vezi toată discuția)