avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis

Bună seara, astăzi am depășit limita de viteză în localitate, am avut 102 km/h și mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 zile si amendă 1.300 lei. Ce ar fi de făcut în legătură cu suspendarea dreptului de a conduce ? Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:11, 30 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu doriti sa ajungeti sa va judecati in instanta cu politia (caz in care va puteti lua permisul inapoi temporar, cu certificat de grefa de la judecatorie, dupa ce ati depus plingerea contraventionala), mergeti si dati testul pentru reducerea suspendarii la 30 de zile.
Sunteti eligibil pentru test daca:
Art. 221 din HG 1391/2006
"(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permis de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârșirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenției pentru care se aplică sancțiunea contravențională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se află sub influența alcoolului;
d) sancțiunea contravențională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune."

Daca pierdeti procesul (procesele, pentru ca puteti merge si la apel) nu mai puteti da testul si exista chiar posibilitatea sa capatati un supliment de 30 de zile:
Articolul 118 din OUG 195/2002
"(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4) , in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare permis la 30 zile? dantintesan dantintesan Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul pt viteza (181 km pe autostrada). Daca fac plangere contraventionala si apoi voi pierde procesul, voi mai avea ... (vezi toată discuția)
Majorarea perioadei de suspendare a permisului ducubusitia ducubusitia Buna ziua Am si eu o întrebare si nu am găsit răspunsul nicăieri , dacă poate cineva sa mă ajute , ii multumesc din suflet. Mi-a fost reținut ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere suspendat alin91 alin91 Buna Seara. Va adresez si dumneavoastra o problema la care nu am raspuns clar. Anul trecut in septembrie mi a fost suspendat permisul de conducere pt ... (vezi toată discuția)