cum se calculeaza acest lucru ?
am vazut ca exista variata cu suprafata utila inmultit cu 100 supra suprafata tuturor apartamentelor pe scara .
am mai vazut in alta parte ca la intretinere este trecuta suprafata utila a fiecarui apartament , iar cheltuielile cu salariile si cele administrative se impart la nr total de m al tuturor ap ., se afla cheltuiala pe mp si apoi se inmulteste cu nr de mp fiecarui ap . cum e corect ? multumesc .
eu am 92, 91 mp utili si ca si cota indiviza am 9, 48 ., mai sunt si cenzor de luna februarie .....
Legea 230/2007 Art.3. "e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale; "
Deci se tine cont numai de suprafata utila trecuta in actele de proprietate, nu si de balcoane, teren , etc.
Calculul cotei parti indivize trecute in actul de proprietate a fost calculat pentru toate apartamentele cand s-au costruit si au fost consemnate in acte, schite. Cum sa calculat si se calculeaza? Se aduna suprafetele utile ale fiecarui apartament (sau spatiu cu alta destinatie aflat in proprietate individuala, de exemplu spatiile comerciale). Suprafata utila a apartamentului dv se imparte la suprafata totala utila (care s-a calculat mai sus). Rezultatul se inmulteste cu 100 si aceasta este cota indiviza aferenta apartamentului dv.
Mai concret . Suprafata de 92,91 se imparte la 980 cat este suprafata utila a tuturor apartamentelor si se inmulteste cu 100, rezultand 9,48 cota indiviza.
In asociatia noastra apare pe lista de plata suprafata utila a fiecarui apartament si suprafata tuturor apartamentelor. Factura de service lift se imparte pe toata suprafata si rezulta un cost pe metru patrat. Acesta este afisat pe lista si inmultit cu suprafata utila a fiecarui apartament da suma de plata individuala. Aceste sume adunate sunt egale cu valoarea facturii. Daca am avea in vedere cota indiviza ar fi gresit sa bagam la plata liftului agentii economici care sunt la parter, au intrere diferita, etc.
este o explicatie , insa nu stiu totalul apartamentelor .
deasemeni acelas tip de apartament - cu 4 camere , cel de deasupra mea , poate avea cota parte indiviza de 9, 08 ?
si exemplul cu mp de fiecare ap este luat de la blocul din anastasie panu .
daca tot esti in tema , poti sa-mi explici cum e cu penalitatile la ap unde figureaza 2 proprietari si au restante la intretinere de 9300 si penalitati parca de 23000 , ? este exemplu concret parca ap 45 unde unul din proprietari se cheama balan .multumesc .
Cota indiviza este aceeasi pentru orice apartament dintr-un bloc indiferent cate camere are si ce forma are daca au aceeasi suprafata utila.
Acele restante si penalizari mari sunt la apartamentul 35. Asociatia a avut mai multe procese in ultimii 10 ani cu acestia.
Fosta proprietara Vasilica L. a imprumutat bani de la cineva facand acte de vanzare-cumparare cu drept de abitatie. La scadenta nu s-au inteles, nu a platit suma. Creditorii au vandut apartamentul altor persoane.Acestia au deschis proces pentru a intra in posesia apartamentului. Vasilica, primul proprietar este in proces cu cei care au cumparat de mai multi ani si in aceasta perioada nu a platit nimic la asociatie. Asociatia , cu mare intarziere, a intentat proces proprietarilor (care sunt proprietari de drept dar nu si de fapt). S-a obtinut hotarare in instanta, contestata , etc... , dar nu pe intreaga suma ca se depasise 3 ani si instanta nu a acceptat in totalitate penalizarile. Asociatia este acum la al 4- lea proces in 10 ani pentru recuperarea datoriilor de la acest apartament. Ultimul pe rol este cu datoriile pana la 31 decembrie 2007. In curand vom deschide alt proces cu datoriile si penalizarile de la 01.01.2008 sa nu mai depasim cei 3 ani. E un proces greu, cu contestatii, cu experti angajati de cei care ocupa apartamentul, cu propritari de drept si de fapt, etc.
Asociatia din A Panu e una din asociatiile pe care le administrez .In ceea ce priveste modul de calcul al penalitatilor e un pic mai complicat . Exista programe specializate care calculeaza penalitatile .Folosesc la unele din asociatiile administrate programul Bloc Manager ,un program contabil complet ptr asociatii de proprietari .Am sa va rog sa lasati adresa dvs de mail ,sa va trimit legislatia in vigoare si exemple de mod calcul penalitati .
AS.PRO MANAGER - Servicii Profesionale de Administrare Imobile cod CAEN 6832
Tel : 0721.291252 ; 0742.920192 ; e-mail : as.pro_manager@yahoo.com
buna ziua.
Daca se poate sa imi spuneti ce anume intra la suprafata utila? si cind , cum e luata in calcul.
ma intereseaza in ce fel este vazut un balcon ce a fost inchis la care s-a desfintat usa (si geamurile ) , dar nu au fost adaugate elemente in plus la calorifer.
se va pune suprafata balconului la suprafata utila la calculul caldurii si a liftului?