avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Garant ipotecar - codebitor solidar
Discuție deschisă în Executare silită

Garant ipotecar - codebitor solidar

Buna ziua,

Speta pe care doresc sa o expun s-a mai dezbatut deja, dar nu am gasit un raspuns 100% sigur.
Asadar,
Am contractat un credit de tip punte in anul 2006, in valoare de aprox. 200.000 eur. Acest credit a fost garantat cu doua imobile, una proprietatea parintilor, iar cea de-a doua proprietatea unui prieten. In contractul de credit, cat si in actele aditionale ulterioare (creditul a fost prelungit cu 12 luni in 2011, respectiv cu inca 12 luni in 2012) eu am calitatea de imprumutat, si fidejusor, iar prietenul meu si parintii calitatea de garanti ipotecari. In contractele de ipoteca insa este un paragraf in care garantii ipotecarii accepta calitatea de codebitor solidar cu imprumutatul, renuntand la beneficiile diviziunii, discutiunii, etc.
La data contractarii creditului cat si la data actelor aditionale, nu ne-a informat nimeni ca in cazul garantilor ipotecari, raspunderea este solidara, respectiv raspundere personala cu toate bunurile.
A inceput executarea silita, iar executorul judecatoresc a declarat ca ii va urmari personal pe garantii ipotecari, datorita acelei clauze din contractul de ipoteca.

Ideea este urmatoarea: in cazul in care banca nu isi recupereaza intergral debitul prin vanzarea celor doua imobile, se poate indrepta impotriva garantilor ipotecari?
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
seba1978, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:48, 4 Iunie 2013
seba1978 a scris:

In contractele de ipoteca insa este un paragraf in care garantii ipotecarii accepta calitatea de codebitor solidar cu imprumutatul, renuntand la beneficiile diviziunii, discutiunii, etc.


Problema ar fi cu această calitate de codebitori solidari acceptată de garanții ipotecari. Codebitorii solidari răspund împreună cu toate bunurile lor, deci, conform acelei clauze, garanții respectivi ar răspunde și personal pe lângă răspunderea ipotecară.

Oricum, cel mai bine e să faceți contestație la executare pentru a se pronunța un judecător asupra acestei probleme și să nu așteptați un răspuns 100% corect de pe acest forum.
Aici se expun păreri (mai mult sau mai puțin argumentate) dar nu se dau soluții 100% valabile.

Cert este ca se emit pareri, mai mult sau mai putin avizate.

Dle Seba, ce scrie la capitolul garantii in contractul de credit? Garantii ipotecari figureaza ca si codebitori sau doar ca si garanti ipotecari? In ce calitate au semnat contractul de credit?
In contractul de credit au semnat in calitate de garanti ipotecari. Termenul de codebitor solidar apare doar in contractul de ipoteca.
Ok, in aceasta situatie in care garantia personala acordata de creditorii ipotecari nu este mentionata in contractul de credit, inseamna ca nu exista o astfel de garantie. garantii ipotecari sunt garanti ipotecari, clauza aceea este o clauza de solidaritate si de renuntare la beneficiile diviziunii si discutiunii, pe care oricum nu le au.

Garantii ipotecari sa formuleze contestatie in cazul in care executorul va executa si alte bunuri in afara de imobilul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare imobil in timpul executarii altui imobil ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, Daca o persoana este garant ipotecar intrat la executare si mai are alte imobile pe numele lui, poate sa instraineze acele imobile in timpul sau ... (vezi toată discuția)
Garantul ipotecar raspunde cu bunurile sale? Nicoleta Popescu Nicoleta Popescu Buna ziua am girat casa pentru firma fratelui meu firma a dat faliment,am fost contctact de catre banca in vedere solutionarii ceditului respectiv si m-au ... (vezi toată discuția)
Executare silita garant ipotecar rads rads Buna Seara, am si eu o intrebare in privinta unei executari silite in care eu am calitatea doar de garant ipotecar. Speta este in felul urmator: fratele meu ... (vezi toată discuția)