avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contestație la executare silitã - partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contestație la executare silitã - partaj

Povestea este mai complicata ......
Am divortat in anul 2011, si atunci nu am facut partajul, din motive financiare.
Anul trecut m-am trezit cu o somatie de plata trecuta pe cartea funciara a apartamentului, de la un credit de 3000 euro, ne achitat de fostul soț, credit de care eu nu aveam cunoștință, fiind luat de el in perioada cand la toata lumea bancile dadeau bani. Creditori fostului soț au cerut partajarea apartamentului in proporție de 50% sotul, 50% eu.
Apartamentul este luat cu credit ipotecar (ipoteca de rang I) în anul 2008, pe o perioada de 30 ani.. Titularul creditului sunt eu, fără ca fostul soț să fie coplătitor sau să aibă altă calitate la acest cerdit, el apare pe acte ca ”garant ipotecar”. Pe contractul de vânzare cumpărare suntem trecuți amândoi, deoarece eram casatoriți la data cand eu am primit creditul ipotecar și am cumpărat apartamentul.
Din anul 2011 cand fostul soț a parasit apartamentul și am divorțat , achit singură ratele, (cum este si corect ca este creditul meu), nu am nici o restanță fiind la zi cu achitarea ratelor la apartament și lociuesc în acest apartament cu copilul nostru în vârsrtă de 14 ani.
Nevoită de împrejurări am cerut partajul in favorea mea (95%). Mi s-a stabilit o taxa de timbru de 5300 lei. Nu înteleg de ce atât pt ca valorea pe certificatul fiscal al apartamentului este de 99000 lei un calcul simplu arată că 3% din 99000 este 2970 lei, diferența pana la 5300 de unde vine ?????????????.
Am facut o cerere de scutire sau macar reducere a taxei de timbru și eșalonarea acesteia, deoarece am un venit de 1420 lei lunar, copilul în întreținere, rata la apartament de 177 euro lunar, plus facturile de achitat și traiul zilnic.
Sunt disperată deoarece nu am gresit cu nimic, dar platesc de pe urma fostului soț, care nici macar pensia alimantara stabilită nu a plătit-o copilului (motivează că nu a avut nici un loc de muncă de la divorț incoace). Nu am nici o legătură cu creditele luate de el în timpul casniciei, am aflat de ele cand nu a mai facut față platilor acestora, prin plicurile care îi veneau acasa și care vin în continuare, nu apar nici unde pe actele lui de creditare. Nu stiu adresa unde locuieste acum, am vorbit telefonic cu el spune că nu are nici o pretenție la apartament, și de restul nu-l interesează.
Ce se va întâmpla cu mine și copilul meu ?????????
Vom fi dați afară din apartament, fară sa am restante la plata lui, și numai datorită faptului că am fost casătorită cu cine nu trebuia ????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
În dispererarea mea aștept răspunsuri.................
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 06:26, 3 Iunie 2013
Ar fi trebuit sa depuneti si o cerere de reexaminare a taxei de timbru.
Nevoită de împrejurări am cerut partajul in favorea mea (95%). Mi s-a stabilit o taxa de timbru de 5300 lei. Nu înteleg de ce atât pt ca valorea pe certificatul fiscal al apartamentului este de 99000 lei un calcul simplu arată că 3% din 99000 este 2970 lei, diferența pana la 5300 de unde vine ?????????????.


Diferenta de la 2970 la 5300 reprezinta taxa de timbru pentru cota majorata , cei 45 % pe care dv i-ati solicitat in plus in cererea de partaj.


Creditori fostului soț au cerut partajarea apartamentului in proporție de 50% sotul, 50% eu
.

Dv inca nu sunteti in faza de executare silita, ci aveti pe rol un proces de partaj bunuri comune la cererea creditorului. Abia dupa solutionarea acestui proces va urma executarea silita. Ar trebui sa profitati de aceasta ocazie si sa terminati cu partajul. Mergeti sa discutati cu un avocat si depuneti o intampinare sau faceti o cerere reconventionala. Avand in vedere ca apartamantul este cumparat in rate, dv achitati ratele si urmeaza sa mai platiti la el mult si bine de acum incolo, aratati instantei ca sunteti de acord cu partajul, dar nu in cotele cerute de creditor. Solicitati atribuirea locuintei catre dv, cu obligarea dv la despagubirea fostului sot pentru ratele achitate impreuna in perioada casniciei, respectiv 2008-2011 in functie de cota de contributie a fiecaruia. Trebuie sa fiti constienta ca veti fi obligata la plata unei sulte in favoarea fostului sot. Iar banca se va putea indestula din sulta pe care va trebui sa o achitati.
Pe banca nu intereseaza cine achita creditul.
O intereseaza doar sa fie achitate ratele restante.
Daca nu sunt achitate nu iarta pe nimeni si nu intereseaza de nimeni...cu copii si fara copii...

Daca puteti deschide un proces prin care sa afectati sau sa eliminati penalitatile de intarziere ar trebui sa o faceti.
Nu e datoria doamnei asa ca nu o intereseaza penalitatile sau altceva in legatura cu creditul ala.
@orzeaadriana
Tinand cont de faptul ca aveti impreuna cu fostul sot un copil, ar fi pacat sa ramaneti pe drumuri. Negociati cu fostul sot partajul. Nimic nu-l impiedica pe fostul sot sa recunoasca in instanta ca n-a contribuit cu mai nimic la achizitionarea+plata ratelor pt. apartament. De pilda poate recunoaste ca salariul si-l cheltuia aproape tot la pacanele. Important este ca la final cota d-voastra sa tinda catre 100%, d-voastra ati cerut 95%. Restul de 5% va putea fi executat de banca, dupa partaj fiind bun propriu al fostului sot. Revin: este foarte important sa va intelegeti cu fostul sot ! A facut o tampenie, ati fost si d-voastra neglijenta cu partajul, dar nu-i totul pierdut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj sasha25 sasha25 buna ziua. am trei probleme 1. am incheiat divortul si am repus pe rol partajul. la partaj am un credit de 20.000 euro facut la banca in care eu sunt platitor ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez pentru a nu pierde casa datorita ratelor la banci cneazzu cneazzu buna seara eu si sotia mea avem un apartament luat prin credit ipotecar.Titular de credit este sotia iar eu girant ipotecar. Eu mai am si alte credite la ... (vezi toată discuția)
Motivul unei incheieri de admitere in principiu nefavorabila danielst danielst Am si eu cateva nelamuriri si v-as ruga daca se poate sa-mi transmiteti un raspuns.Acestea sunt legate de un proces de partaj la care am solicitat ca la ... (vezi toată discuția)