avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... speta penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

speta penal

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine sa rezolv aceasta speta, in sensul de a defini incadrarea juridica a fiecarui participant.

La data de 05 februarie 2013, ora 22.30, ca urmare a denunţului făcut anterior de X (major), organele abilitate au descins la domiciliul lui Y (minor in vârstă de 14 ani şi 7 luni), unde l-au găsit pe acesta (pe Y), împreună cu X (major) şi cu Z (major), în timp ce foloseau o instalaţie de tipografie cu care tipăreau bancnote de 200 lei şi bancnote de 100 euro. În aceeaşi încăpere se mai aflau M (mama lui Y) şi F (fratele lui Y), care asistau la operaţiunea de tipărire şi tăiau planşele de hârtie tipărite cu foarfeca.
Ca urmare a identificării persoanelor, s-a constatat că F era urmărit general, acesta fugind din arestul oraşului, înainte să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă într-o altă cauză şi că Z s-a legitimat cu o carte de identitate falsă.
La locul descinderii, au fost găsite şi următoarele sume de bani: 1.000.000 lei, în bancnote de 100 lei, care aveau aceeaşi serie şi numere consecutive, 500.000 euro, în bancnote de 100 euro, care aveau aceeaşi serie şi numere consecutive, precum şi 500.000 euro în bancnote-cupiură diversă, care prezentau toate elementele de siguranţă.
De asemenea, au fost gasite, pe o masă, la vedere, un număr de 16 cartuşe cu glonţ, 1 armă de foc letală şi 10 recipiente cu gaz iritant-lacrimogen.
M a declarat că arma, cartuşele şi recipientele cu gaz sunt ale lui S (soţul său), care a părăsit domiciliul comun în urmă cu 5 ani, fără însă să le ia la plecare şi că nu s-a atins niciodată de acestea.
Audiat separat, Y a declarat că soţul mamei sale şi tatăl lui F nu a plecat de acasă în urmă cu 5 ani, ci a ieşit pe uşă cu câteva minute înainte de descindere, după ce a primit un telefon de la o persoană necunoscută, situaţie confirmată şi de X, dar negată vehement de Z. Atât Y, cât şi X şi Z, au mărturisit că instalaţia era a lui W, care îi plătea pentru serviciile prestate cu 0,2% din valoarea bancnotelor tipărite.

Va multumesc frumos.


Cel mai recent răspuns: nicoletazmeu , utilizator 19:43, 30 Mai 2013
Pe ascurt şi la prima vedere:
Y, x şi z - falsificare de monedă şi alte valori ( art. 282) şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valor i-art .( art. 285 cod penal).Dacă x care a făcut denunţul este acelaşi care a fost găsit falsificând banii, el nu va fi tras la răspundere. Z, pentru că a comis fapta împreună cu un minor, fapta sa are caracter agravant.
M - complice la infracţiunea de falsificare de monedă şi , după cum rezultă din speţă, deţinere fără drept de arme şi muniţii şi fals în declaraţii ( art. 292), pentru că a minţit un organ judiciar în legătură cu soţul său
F-complice la infracţiunea de fals de monedă şi, după cum locuia acolo şi avea legătură cu armamentul găsit , poate fi şi urmărit pentru infracţiunea privind regimul armelor şi muniţiilor, şi evadare , pentru că a fugit din arestul poliţiei.
multumesc frumos legally_aid

toste cele bune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta nicoletazmeu nicoletazmeu Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine sa rezolv aceasta speta, in sensul de a defini incadrarea juridica a fiecarui participant. La data de ... (vezi toată discuția)
Bani falsi primiti de la banca lila688678 lila688678 Am primit de la o banca mai multe bancnote de 100 euro.Din cauza ca ei dau putin, am incercat sa schimb la un ,,schimb valutar,, unde mi-au gasit o bancnota ... (vezi toată discuția)
Arme si munitii art. 342 al 6 din ncp florindr florindr Buna ziua . Va supun atentiei o speta cel putin interesanta !!! DESI Expunerea de Motive pentru adoptarea Noului Cod Penal, elaborată de Ministerul ... (vezi toată discuția)