avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termenul de plata al drepturi banesti cuvenite la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termenul de plata al drepturi banesti cuvenite la preaviz

Buna seara!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu termenul limita de plata al drepturilor banesti in situatia preavizului.
Pe 7 iunie se termina preavizul, iar angajatorul ar trebui sa-mi platesca salariul pe aprilie( pe care nu l-am primit), pe mai, cele 5 zile din iunie si banii pe concediul de odihna. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Exista vreo lege care sa obige angajatorul sa plateasca in momentul incheierii termenului de preaviz?
2. Ce pot face ca sa-mi primesc drepturile banesti care mi se cuvin ?( Mentionez ca sunt colegi de-ai mei carora li s-a terminat perioada de preaviz pe 28 mai, dar banii nu i-au primit. Li s-a spus ca acum nu au bani).
3. Exista riscul sa nu mai primesc acei bani?As putea sa nu semnez lichidarea?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 31 Mai 2013
1.Exista vreo lege care sa obige angajatorul sa plateasca in momentul incheierii termenului de preaviz?

Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

In speta, data platii salariului va fi data de x ale lunii urmatoare lunii in care ati incetat raportul de munca.

2. Ce pot face ca sa-mi primesc drepturile banesti care mi se cuvin ?( Mentionez ca sunt colegi de-ai mei carora li s-a terminat perioada de preaviz pe 28 mai, dar banii nu i-au primit. Li s-a spus ca acum nu au bani).

Neplata salariului poate face obiectul :

- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca, in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Exista riscul sa nu mai primesc acei bani?As putea sa nu semnez lichidarea?

Riscul exista sa nu primiti salariul la data specificata in c.i.m. Insa in urma unei hotarari judecatoresti acestia se pot obtine pe calea executarii silite.
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde pot reclama atunci cand fostul loc de munca nu mi-a dat salariul? ContSters160566 ContSters160566 Buna seara! Am lucrat la o firma 3 luni de zile (cu contract pe perioada determinata) si am plecat de la ei si nu-mi mai dau salariul pe luna iunie (acum ... (vezi toată discuția)
Recuperarea salariilor restante ankabv ankabv Ma intereseaza care este procedura de recuperare a salariilor restante. In august 2013 am demisionat de la vechiul job (am respectat preavizul) dar inca mai ... (vezi toată discuția)
In cazul demisiei am dreptul la bani pe concediu? stoianvasilica stoianvasilica Buna seara,am si eu o mica problema.Sinta angajata din anul 2012,luna mai si am incetat activitatea astazi 26 iunie 2013.Mentionez ca de la data angajarii ... (vezi toată discuția)