avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plata alaturi de asigurator a despagubirilor catre ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plata alaturi de asigurator a despagubirilor catre victima in cazul unui accident auto

Buna ziua,
In 2008 am fost implicat intr-un accident rutier (avand permisul de conducere suspendat) , in urma caruia persoana aflata pe locul din dreapta a necesitat spitalizare (10 zile), pe certificatul ei medico-legal s-a mentionat ca i-a fost pusa viata in pericol avand 48 de zile de ingrijiri medicale..
In urma procesului care s-a terminat in 2010 am fost gasit vinovat si condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare si la plata impreuna cu asiguratorul a despagubirilor catre partea vatamata acestea fiind de aproximativ 35000 euro,
din care eu am platit 4300 lei cheltuieli de judecata, iar asiguratorul a platit restul sumei.
Acum ,in 2013, am primit o notificare prin care mi se cere sa ma prezint la sediul asiguratorului pentru a solutiona pe cale amiabila a "diferentului decurgand din prejudiciul in valoare de...." creat societatii lor.
Notificarea e trimisa in temeiul art.58 din Legea 136/1995 si art 1357 C. Civ.

Intrebarile mele sunt : In cazul in care se ajunge la proces ce sanse am sa castig?
Singurul bun pe care il am pe numele meu este o parte dintr-un apartament pe care l-am achizitionat cu credit bancar, deci e ipotecat si nici nu dispun de suma respectiva de bani. Care este procedura in situatia asta,pot fi executat silit?
De ce asiguratorul are pretentiile acestea la 3 ani de la sentinta si de ce a despagubit daca nu era datoria lui?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
ContSters292355, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 16:48, 4 Iunie 2013
slai a scris:

au termen de 3 ani, din momentul accidentului.
de aceea s-au si apucat acum, sa nu-i prinda acel termen.


In cazul acesta, as putea sa o "lungesc" pana la expirarea termenului de 3 ani(5luni) avand in vedere ca nu m-au actionat in instanta?
Si care ar fi procedura legala prin care ei isi pot recupera prejudiciul de la mine, in conditiile de mai sus
Inclin sa cred ca termenul de prescriptie este doi ani fiind vorba de drepturi si obligatii decurcand dintr-un contract de asigurare - asigurarea RCA.
Cu toate acestea acest termen, fie ca e cel special de 2 ani, fie ca ar fi cel general de 3 ani, curge in cazul dvs. din momentul in care hotararea instantei penale a ramas definitiva si irevocabila - deoarece in acel moment s-a stabilit ca ati comis si infractiunea de conducere pe drumurile publice fara permis/cu permis suspendat si i s-a deschis asiguratorului RCA calea regresului in temeiul art.58 din L.136/1995.

Calea legala de a recupera prejudiciul de la dvs. in cazul in care nu se ajunge la o intelegere/angajament de plata este sa va dea in judecata sa obtina o hotarare favorabila pe care sa o puna mai apoi in executare.
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
Alexandru Stratopol, Consilier juridic
Dar ce ai crezut ca scapi fara sa platesti? Cine zice ca asiguratorul da bani fara sa ai recupereze de la cineva.? Stai linistit ca nu raman ei an pagubasi o sa-ti ia pana la ultimul banut. Asa dar ai mare grija de alta data cand esi la volan.
Oricare ar fi asiguratorul , in mod cert va face demersurile de rcuperare !!!
Suma de 35.000 euro sunt bani si nu lasa sa se scurga printre degete .
N-ar strica sa vedeti la o intalnire ce intentii au ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarile accident okey okey la un accident cu victime intra asigurarile pentru despagubiri Acum asigurarile dupa despagubirea victimilor vor incerca sa-si recupereze despagubirea data ... (vezi toată discuția)
Inplicat ca victima intr-un accident cu alcool and_obsesion and_obsesion aucm 3 zile am fost victima unei tamponari in care soferul vinovat consumase alcool (0,96 ) .... intrebarea e cum fac sa mi repar masina si sa nu trebuiasca sa ... (vezi toată discuția)
Actiune regres asigurator milikutza milikutza Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un sofer cu 1.21 alcool in sange vinovat de un accident cu victima se incadreaza intr-unul din cazurile ... (vezi toată discuția)