avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de comunicare a unei cesiuni de creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de comunicare a unei cesiuni de creanta

In cit timp se comunica de catre cesionar sau cedent (am inteles ca si acesta poate notifica debitorul) o cesiune de creanta?
Unde pot gasi aceasta informatie?
Mi s-a spus de catre un avocat ca nu exista un termen dar mi se pare imposibil sa nu fie in legi un termen de comunicare a unui asa important act.... Am un caz in care au trecut 2 ani de la cesiune si nu a fost notificat debitorul cedat. Nu doresc sa detaliez aici asta insa mi se pare cel putin bizar sa nu fie un termen prevazut de lege la notificarea cesiunii de creanta.
Dvs. ce spuneti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:51, 2 Iunie 2013
Eu spun acelaşi lucru: nu există un termen fixat de lege. De altfel, oricît de importantă vi s-ar părea chestiunea, legea nu avea de ce să stabilească un asemenea termen, atîta vreme cît a stabilit consecinţele lipsei unei notificări a cesiunii. E treaba celor doi (cedent, respectiv cesionar) dacă îşi asumă consecinţele, atît în raport cu debitorul cedat, cît şi în raport cu terţii.

Aveti dreptate insa... ce sa vezi? Au inceput executarea silita desi creanta nu e opozabila prin lipsa notificarii. Unde pot citi despre aceste aspecte ale notificarii de cesiune, in legislatie sau in literatura juridica undeva? Normal si logic mie mi se pare sa anunti pe debitor ca cedezi INAINTE sa cedezi ca sa stie omul ce se schimba si mai ales cum si cit de grav il afecteaza si ce are de facut. Multam.
Cesiunea de creanţă este reglementată de codul civil. Fie cel vechi, fie cel nou, în funcţie de data la care s-a făcut cesiunea.

Mai mult, zic eu, în raporturile cu debitorul cedat ar trebui să fie incidente prevederile noului cod (dacă cesiunea nu a fost încă notificată) indiferent de data actului de cesiune (cu excepţia situaţiei în care cesiunea încheiată înainte de intrarea în vigoare a noului cod ar avea dată certă).

Pentru opozabilitate faţă de terţi, notificarea trebuie făcută prin executorul judecătoresc.

Reglementarile din vechiul cod: art.1391 la art.1404.

Reglementarile din noul cod: art.1566 la art.1592.
Multumesc domnule avocat. Cum este in acest caz posibil, fara notificarea cesiunii, fsra declararea scadentei creditului fata de debitor cel care a preluat creanta sa inceapa executarea silita? Este un mare abuz si contestatia la executare costa, cautiunea la fel, nervii si sanatatea mea la fel. Ce se poate face pentru a fi opriti si pentru a fi eu despagibit pentru aceste abuzuri?
Noul cod civil reglementează (chiar dacă în mod implicit) posibilitatea notificării cesiunii odată cu cererea de chemare în judecată:

Art. 1580

Comunicarea odată cu cererea de chemare în judecată

Atunci când cesiunea se comunică odată cu acţiunea intentată împotriva debitorului, acesta nu poate fi obligat la cheltuieli de judecată dacă plăteşte până la primul termen, afară de cazul în care, la momentul comunicării cesiunii, debitorul se afla deja în întârziere.


Contestaţia la executare costă mai puţin decît credeţi, taxa de timbru fiind limitată la suma de 198 lei. Cauţiunea trebuie plătită doar dacă cereţi suspendarea executării silite. Dar, chiar şi la această valoare a taxei de timbru, contestaţia trebuie să fie întemeiată fie pe nelegalitatea actului de executare propriuzis, fie pe nelegalitatea titlului executoriu. Altfel, înseamnă timp pierdut şi bani pierduţi (mai ales dacă creditorul îşi angajează un avocat, onorariul acestuia întrînd şi el în suma pe care instanţa o va pune în sarcina contestatorului cu titlu de cheltuieli de judecată).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)
Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat ContSters162505 ContSters162505 Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei ... (vezi toată discuția)
Compensari hotarari GamaTiti GamaTiti Buna seara . Ma judec de mai multi ani(14) cu o persoana (procesomana).In total sunt in jur de 250 procese . 240 sunt castigate de mine. Unul dintre procese ... (vezi toată discuția)