avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Lucrez la o institutie invatamant de stat, care are un regulament intern (s-a dat o decizie in care este stabilita perioada de concedii de odihna in perioada iulie-august).
Intrebarea mea este, daca un angajat are nevoie de 7 zile de concediu, de ex iunie sau oricare alta luna din timpul anului in afara perioadei stabilita prin decizie, prin cerere adresata conducerii institutiei are dreptul sa beneficieze de ele ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 3 Iunie 2013
Da , are dreptul sa beneficieze de acele zile in alte perioade din an.

C.mun. art.144 (2) : Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 148 C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
sunteti personal didactic sau nedidactic?
Nedidactic,mai corect este denumirea de personal didactic auxiliar.
Intrebarea concreta era daca decizia interna de stabilire a concediilor poate limita dreptul angajatului de a-si lua cateva zile in afara perioadei stabilite ?
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
yuhu, utilizator
Legea 63/2011, Anexa 5, Cap.II, art.9 :

Art. 9
Efectuarea şi plata concediului de odihnă pentru personalul didactic auxiliar
se fac în conformitate cu art. 23 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 177/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 23.OUG 10/2008:
(1) Personalul contractual din sectorul bugetar are dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă şi la alte concedii, în condiţiile legii.
(2) Durata minimă a concediului de odihnă este de 21 de zile lucrătoare pe an.
(3) La determinarea indemnizaţiei de concediu de odihnă se vor lua în calcul, pe lângă
salariul de bază, şi sporurile de care beneficiază, potrivit legii.
(4) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care, din motive justificate,
personalul contractual din sectorul bugetar nu a putut efectua concediul de odihnă la care
avea dreptul într-un an calendaristic, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul până la sfârşitul anului următor.
(5) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul
încetării raporturilor juridice de muncă.
(6) Celelalte prevederi din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă
şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific
deosebit şi din unităţile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, rămân în vigoare.
(7) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile
lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru personalul nedidactic din invatamant corina78 corina78 Buna ziua, am o intrebare la dumneavoastra: As dori sa imi spuneti temeiul legal pentru stabilirea numărului de zile de concediu de odihnă pentru personalul ... (vezi toată discuția)
Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna liveomars liveomars Buna ziua, Legea prevede pentru angajati ca concediul de odihna sa fie minim 15 zile lucratoare? Sau fiecare isi i-a cate zile vrea? Daca da, care este ... (vezi toată discuția)