avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua,
Legea prevede pentru angajati ca concediul de odihna sa fie minim 15 zile lucratoare? Sau fiecare isi i-a cate zile vrea? Daca da, care este articolul respectiv?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:16, 18 Februarie 2015
1. Codul Muncii:
art.145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
....

art.148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

2. Pentru functionariii publici
OG 6/2007
art.22 (2) - Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an calendaristic, integral sau fracţionat. În cazul în care programarea concediului se face fracţionat, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice este obligat să stabilească programarea astfel încât una dintre fracţiuni să fie de cel puţin 15 zile lucrătoare, neîntreruptă. La solicitarea motivată a funcţionarului public, se pot acorda fracţiuni neîntrerupte mai mici de 15 zile lucrătoare.


Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1.O persoana care afce voluntariat are dreptul tot la 21 de zile de concediu de odihna?
2.Cat timp poate face voluntariat? poate fii incheiat contractul de voluntariat pe 6 luni?
3. Este angajatorul obligat prin lege sa acorde concediu pentru casatorie, nastere copil si deces?
1. Voluntariat nu se poate face intr-o societate comerciala.

2. art.11 alin.6 din Legea 78/2014:
Contractul de voluntariat trebuie sa contina urmatoarele clauze:
a) datele de identificare ale partilor contractante;
b) descrierea activitatilor pe care urmeaza sa le presteze voluntarul;
c) timpul si perioada de desfasurare a activitatii de voluntariat;
d) drepturile si obligatiile partilor;
e) stabilirea cerintelor profesionale, a abilitatilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sanatate, confirmate prin certificate de sanatate sau alte documente;
f) conditiile de reziliere a contractului.

3. Numai pentru sectorul bugetar exista obligatia angajatorului in sensul mentionat de dvs.
Pentru sectorul privat, obligatia incumba din prevederile c.i.m., c.c.m. aplicabils au reg.intern al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programare concedii rrramor rrramor Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde se regaseste obligativitatea angajatorului de a solicita programarea concediilor de odihna. Care este perioada in care ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna stelarman stelarman o intrebare simpla: este angajatorul obligat sa acorde o transa de minim 15 zile sau se poate si altfel? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna crisstia crisstia Buna ziua, As dori si eu o lamurire in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna.Firma la care lucrez ne acorda doar 10 zile lucratoare de concediu ... (vezi toată discuția)