avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie dupa CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie dupa CCC

buna!sunt in concediu de crestere copil si cand termin concediul intentionez sa ma angajez in alta parte.care este procedura de demisie de la vechiul loc de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:03, 31 Mai 2013
Buna ziua,
Faceti o cerere de reluare a activitatii in cadrul societatii de la care ati intrat in concediu crestere copil, vi se intocmeste un act aditional de revenire din CIC, pe care trebuie sa il semnati. In aceeasi zi puteti sa intocmiti si o cerere de lichidare la zi, iar in conditiile in care aceasta va fi aprobata, veti inceta raporturile de munca in aceeasi zi de reluare a activitatii. Altfel, daca nu va este aprobata cererea de lichidare, va trebui sa formulati o cerere de demisie, care presupune lucrul in cadrul societatii respective 15 zile calendaristice/20 lucratoare/sau ce anume aveti stipulat in contractul dvs de munca.
@ b]crystinac

Fiind in CCC , vaeti face o cerere catre angajator de revenire la locul de munca si , totodata, de incetarea c.i.m. prin demisie daca asa doriti.

În conformitate cu prevederile alin. 1 art. 81 din Cod prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Astfel, este necesară formularea în scris a demisiei; această formă este o condiţie de validitate (ad validitatem). de vreme ce concedierea trebuie dispusă în scris, pe baza principiului simetriei actelor juridice, este necesar ca şi actul demisiei să îmbrace aceiaşi formă. În aceste condiţii, o demisie verbală sau tacită este imposibilă .

Legiuitorul condiţionează, în cuprinsul alin. 4 al art. 81 C.mun., exercitarea modalităţii demisiei de respectarea unui termen de preaviz pe a cărui durată contractul individual de muncă continuă să îşi producă efectele: termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

În aceste condiţii contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale sau parţiale de către angajator la termenul respectiv. Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin încheierea contractului individual de muncă. Totodată, dacă pe perioada de preaviz contractul individual de muncă va fi suspendat, termenul de preaviz se suspendă corespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"gresala" ContSters67739 ContSters67739 Dupa ce am fost anuntata sa ma duc sa lichidez,desi eu verbal am vrut sa demisionez,dar nu au fost de acord,azi cand am sunat la resurse umane si am intrebat ... (vezi toată discuția)
Demisie gera905 gera905 Buna seara. Se poate lua act, inregistra, demisia transmisa prin e-mail? Si, faptul ca este transmisa in data de 05 nov dar cu incepere din 01 nov., desi ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de munca din concediu de crestere al copilului Claudiu_Darius Claudiu_Darius Buna ziua, Sotia mea este in concediu de crestere al copilului si doreste sa se intoarca la munca dar in cadrul altei firme. Va rog sa ma ajutati cu cateva ... (vezi toată discuția)