Confor OG 5/2001 se poate admite o somatie de plata daca creanta e certa,lichida si exigibila.Cotele de plata la intretinere,plus penalitatile aferente pot fi considerate creanta certa,lichida si exigibila,atata vreme cat sunt calculate cf.legii 230/2007 si hotararilor comitetului executiv al asociatiei privitoare la calculul si incasarea penalitatilor,iar evidenta asociatiei(liste de plata,registru penalitati,etc) respecta ordinul 1969/2007?Simpla contestare a restantierului a sumei de plata poate duce la anularea somatiei de plata introdusa de asociatie pt.recuperarea debitului?
Instanta de judecata pentru analizarea temeiniciei actiunii,intreaba debitorul daca recunoaste suma impusa restante+penalitatile, respectiv modul lor de calcul, daca acesta spune ca nu recunoaste cuantumul, fiind gresit calculate: instanta respinge somatia pentru neindeplinirea art. 1 din O.G. nr. 5/2001
Noul cod de procedura civila abroga in mod expres prevederile OG 5/2001.
In alta ordine de idei, prevederile OG 5/2001 nu-si gaseau aplicabilitatea in actiunile formulate de Asociatiile de Proprietari imporiva restantierilor, deoarece nu erau indeplinite prevederile art. 1 din ordonanta.
Astfel de actiuni se introduc intotdeauna pe dreptul comun si nu pe procedura somatiei de plata.
In cadrul procesului, puteti solicita, ca proba in apararea dvs. efectuarea unei expertize contabile in vederea evidentierii modalitatii de calcul a penalitatilor si a cuantumului acestora.
Simpla nerecunoastere a lor si nedovedita, nu poate constitui proba in aparare.
[i"Noul cod de procedura civila abroga in mod expres prevederile OG 5/2001"
Adica ce inseamna asta?Cum reglementeaza noul cod de procedura civila actiunile introduse pe somatia de plata?