Tot citesc si ma uimesc. O discutie/situatie atat de complexa pentru ceva foarte simplu: cu ce RADET este mai diferit decat oricare dintre ceilalti furnizori (Enel, Distrigaz, Vodafone, Orange, etc.)?Aia nu trebuie sa-si redimensioneze circuitele/tevile/structurile/etc. pe masura ce vin/pleaca clienti? Este problema mea ca cetatean cum RADET isi dezvolta afacerea sau a companiei? Suntem vreun fel de actionari sa-i platim activitatea?
Este o incalcare grava a constitutiei din mai multe puncte de vedere:
- Dreptul la egalitate: unii s-au debransat, altii nu au voie. Cu ce unii sunt mai special decat altii si cine decide asta? RADET? Asociatia? Sunt mai presus decat constitutia tarii? De cand?
- Dreptul la libera alegere: trebuie sa ceri voie nu stiu cui ca sa scapi de ei (vecini, asociatie, RADET, cateii vecinului, etc). E simplu: respecti normele si autorizatiile, ii notifici ca sa stie si PA! De cand ma rog la tine in casa decide cineva? Poate astia deschid maine si un depozit de tevi RADET la mine in casa, ca de, daca asa vrea asociatia ;) ... au mai facut-o si inainte (luau case, confiscau, etc.)
- Dreptul la buna vecinatate: Nu tai coloanele care trec (gratis) prin spatiul tau privat (si nu pe la coloanele de apa pe unde ar trebuie sa treaca in mod normal). Tii coloanele calde cu centrala ta (pentru cine are dubii, sa scoata coloanele de caldura din casa in afara blocului si sa observe fenomenul). In loc sa ti se dea o chirie (atentie, suntem in capitalism), le mai tii calde si mai platesti si ca prostul cum ca-ti furnizeaza caldura. Sa-mi dati un exemplu in comert unde se face asa ceva. Si mai e o problema cu VECINII: Pai nu sunt si eu vecin ? Nu trebuie sa fiu si eu multumit?!? Daca nu vreau RADET si sunt nemultumit, unde-i buna vecinatate?!? Noi cativa proprietari care dorim sa ne debransam, nu suntem si noi vecini?
Las coloanele sa treaca si sa-mi poceasca casa ... eventual sa ma mai inunde din cand in cand ... poate chiar vecinul de sus ca i-a cedat nu stiu ce la calorifer ... ce vreti mai mult de la mine? ... deja este foarte mult ... aici cum este cu buna vecinatate? ... bineinteles ca asta fara sa mai beneficiez de luxul ca cineva sa-mi ceara voie :))) .... tot aud fraza de la cei din asociatie "ca ma conformeaza" :)))) .... astia au ramas in secolul trecut ;) ... cred ca de acolo vin toate astea.
- Cum ca astia cu centrala se incalzezc de "la vecinii conectati la RADET" :))). Care sunt sansele ca cineva care a cheltuit vreo 10000 lei ca sa-si puna gaze, centrala, calorifere, autorizatii si nush' ce naiba mai trebuie pe acolo sa nu aiba bani de facturi? Mai degraba e pe pinvers. Iti pui repartitor (CA SA FACI ECONOMIE), inchizi caloriferele si te incalzesti de la vecinul cu centrala ;) Pentru ca ala are termostat ;)
- Nonsens: Daca inchizi caloriferele si pui camin electric este OK. Daca scoti caloriferele (e tot aia cu a le inchide) si pui centrala termica, e dezastru :)) Centralele vin de pe Marte. Vezi tata ca centralele polueaza :))) ... de parca CET-ul sau centrala atomica nu :) ... si sa-mi zica mie cineva ca s-ar vinde centralele si s-ar da autorizatii de functionare daca ar fi asa de grav cum se prezinta de unii.
- Nonsens 2: Contorizarea cu repartitoare. Singurii care castiga de la faza asta sunt firmele de contorizare (cred ca ei si vin cu legi din astea cat mai abuzive). Contorizarea ar fi corecta numai daca peretii ar izola termic 100% ... este evident ca asa ceva nu exista. Cum peretii permit pierderi, este evident ca se contorizeaza "o zona care include si vecinii tai". Daca inchizi caloriferul, scade consumul tau, dar creste la vecini, pentru ca ei trebuie sa te incalzeazca pe tine. Daca tu dai mai tare si vecinii tai inchid caloriferele, contorizarea ta reflecta si incalzirea partiala a lor. CONTORIZAREA FAVORIZEAZA PE CEI CARE INCHID CALORIFERELE! Restul platesc mai mult. Este un fel de paosar, dar mai cu mot ... si mai scump: contoare + servicii firma de contorizare. Daca faci paosar simplu, nimeni nu mai e motivat sa inchida caloriferele, ca oricum plateste si astfel nu mai ai conflict intre vecini .... si probabil este si mai ieftin si mai corect. Ai incalzire ca sa-ti incalzesti casa, nu doar o camera si pe restul sa le incalzeasca vecinii prin contoarele lor.
- Nonsens 3: Conform GDPR, referitor la protectia datelor cu caracter personal, cum poti face tu o lista (pe care s-o divulgi unor terti) cu acordul vecinilor: nume, telefon, semnatura, CI? Nu incalci legea? GDPR este o lege la care s-au agitat multi pentru ca-i incurca in smecherii. Ea poate fi inteleasa simplu si clar: in relatia cu furnizorii singurul care alege sa ramana sau sa plece esti doar tu: cetateanul. Daca vrei sa pleci, notifici si gata, altfel este ingradire de drepturi si asta se facea in fedalism, sclavagism, etc,
Democratic si legal ar fi ca procedura de debransare sa fie facuta corect:
- acordul asociatiei ingradeste un drept ( nu e treaba lor ce faci la tine in casa, ei se ocupa de partile comune, cum ar fi coloanele de caldura, dar nu si caloriferele tale, care sunt pe proprietatea ta privata). Daca intrerupi coloanele, atunci e problema lor pentru ca faci o dauna vecinilor (buna vecinatate), dar caloriferele nu sunt treaba lor. Poti sa le inchizi ... tot aia e.
- acordul vecinilor este ilegal conform GDPR
- se mentin autorizatiile pentru gaze si centrala ( daca instalezi centrala pe gaze )
- se mentine sa ai dovada de sursa alternativa de caldura ( poate fi si electrica ), pentru ca altfel prejudiciezi vecinii.
- se autorizeaza mai multe firme sa faca debransare (concurenta e buna, monopolul nu), ca sa nu stai dupa RADET, dar care sa fie obligate sa se asigure ca exista sursa alternativa de caldura si care sa notifice RADET.
Simplu si corect. Dispare administratorul/presedintele/vecinul frustrat si nu mai stiu cine, care din "motive de toamna" (nu-i place mecla ta, te invidiaza, e un maniac de control, e corupt si vrea o spaga de la tine, etc.). Poti sa alegi. Nu prejudiciezi financiar pe nimeni.
Restul sunt interese economice ( sa nu facem abstractie de faptul ca sunt companii care fac bani din nimic in toata povestea asta ) si care vor face tot ce pot sa scoata legi abuzive sub pretexte nobile ( poluare, vecinii, societatea, extraterestrii, etc. )
Este alegerea mea sa renunt la RADET pentru ca este o companie care nu-mi inspira incredere, nu sunt multumit de serviciile pe care mi le ofera, nu vreau sa am de aface cu cineva care-mi impune (indirect) si-mi ingradeste drepturile. Las coloanele sa treaca (chiar daca comercial nu ar trebui) si nu deranjez vecinii.
Este alegerea mea sa renunt la iluzia contorizarii, pentru ca nu este o metoda corecta (aparent pare corecta, dar daca iai in calcul vecinii care-si inchid caloriferele, caldura ta este incalzirea tuturor din jur), pentru ca nu este alegerea mea (chiar daca nu aleg contorizare, oricum platesc serviciile pentru estimarea paosar ... sau daca am centrala, pentru estimare coloane ... de astia nu scapi).
Fiind probabil si comisioane implicate la mijloc, este clar ca presedintii de asociatii, firmele de contorizare si furnizorii de agent termic vor face tot ce pot sa buimaceasca bine lucrurile si sa-i pastreze pozitia.
Multi oameni au murit pentru ca noi sa putem alege. Este pacat ca acest lucru sa se piarda in zadar.