avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate contesta o donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate contesta o donatie?

Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa iteleg ce trebuie facut in conditiile urmatoare:fostul meu sot si tatal copilului meu a decedat.Dintr-o casatorie anterioara el a mai avut un copil rezultat tot dintr-o casatorie.A urmat o alta casatorie dar de aceasta data fara urmasi(sotia lui avind un copil).Dupa decesul lui s-a inceput intilmirile de la notar unde sotia refuza sa prezinte masa succesorala,a prezentat un singur act prin care decedatul doneaza casa ficei actualei soti.Intrebarea mea este:copii decedatului pot sa conteste aceata donatie?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:31, 31 Mai 2013
Potrivit art. 1020 Cod civil:"
Donatia poate fi revocata pentru ingratitudine si pentru neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul."

Spre deosebire de vechiul Cod civil, Noul Cod civil nu mai prevede revocarea donatiei pentru nastere de copii.
In conformitate cu art. 1027 Cod civil: "
1 Daca donatarul nu inndeplineste sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii sai in drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donatiei.

2 In cazul in care sarcina a fost stipulata in favoarea unui tert, acesta poate cere numai executarea sarcinii.

3 Dreptul la actiunea prin care se solicita executarea sarcinii sau revocarea donatiiei se prescrie in termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executata."

art. 1023 Cod civilDonatia se revoca pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri:"a daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, Stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a insttintat;

b daca donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator;

c daca donatarul refuza in mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie, in limita valorii actuale a bunului donat, avandu-se insa seama de starea in care se afla bunul la momentul donatiei."
Donatorul este decedat,deci?
Problema care se pune nu este aceea a revocării donaţiei (şi cu atît mai puţin - presupunînd că ar mai fi în vigoare - aceea pentru survenienţa unui copil, deoarece donaţia s-a făcut copilului soţiei din a treia căsătorie, donatorul avînd copii din căsătoriile anterioare), ci a reducţiunii donaţiei pentru încălcarea rezervei succesorale.

În funcţie de averea lăsată de defunct şi de valoarea bunului donat, se poate calcula dacă donaţia aduce sau nu atingere rezervei succesorale a copiilor defunctului şi se poate cere reducţiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager in care ... heathcliff91 heathcliff91 Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager in care unul din donatori are copii legitimi din prima casatorie? Donatorii sunt o familie sot-sotie ... (vezi toată discuția)
Teren donat ContSters329101 ContSters329101 buna ziua ! matusa mea mi-a donat 107mp teren curti constructii .pot sa vand acum sau dupa 6 luni termen de a revendica (cere) cota parte cineva din neamul ei ... (vezi toată discuția)