avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager in care ...

Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager in care unul din donatori are copii legitimi din prima casatorie? Donatorii sunt o familie sot-sotie fara copii, insa sotul are copii cu prima sotie. Acestia au decis sa doneze un apartament cumparat in a doua casatorie cu drept de uzufruct viager unei familii apropiate, fara a lua in considerare descendentii sotului din prima casatorie. Sotul moare, nu se face succesiune( este nevoie de succesiune in acest caz?), sotia face renuntare la uzufruct. Exista riscul revocarii donatiei pentru ca a incalcat dreptul succesoral al copiilor? Este 100% neatacabil actul de donatie? Ce riscuri exista fata de un cumparator?
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2023
heathcliff91, utilizator
Cel mai recent răspuns: heathcliff91 , utilizator 19:43, 15 Martie 2023
e nevoie de succesiune dupa fiecare deces. copiii din prima casatorie sunt in drept sa ceara mostenirea tatalui lor; minimum rezerva succesorala. asta e o problema teoretica? situatia pare cusuta cu ata alba
nu e problema teoretica, vreau sa cumpar un apartament care este in aceasta situatie si nu sunt sigura la ce riscuri ma expun daca il cumpar, daca actul de vanzare-cumparare pe care l-as semna are valoare sau poate fi si el anulat in cazul revocarii donatiei( fireste, daca revocarea e posibila).
gasesc informatii contradictorii si am nevoie de un avocat care sa ma lamureasca 100%.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce succesiunea sa se dezbata și pe ce? Ca bunul a fost transmis din timpul vieții. Nu mai era în proprietatea soților, la data decesului.
Nu e nimic cusut cu ață alba.
Apartamentul a fost proprietatea dansilor si nu aveau de ce sa ceara părerea nimanui.
Revocarea se poate face numai de donatori și numai în cazuri expres prevazute de Codul civil: delicte, injurii grave, atentat la viata donatorilor, refuzul de alimente etc.
Or, donatorii sunt decedati, deci nu se pune problema revocării.

Reductiunea donației o pot cere descendenții soțului, în termen de 3 ani de la decesul acestuia.
Rezerva succesorala a copiilor este jumătate din cota legala din masa succesorala rămasă după tatăl lor. Adică o cota dintr-o cota parte din jumătatea tatălui.
Punând în balanta sulta pe care ar putea-o obține si cheltuielile de judecata+ durata unui proces...ar fi o afacere proasta.


raluk0207 a scris:


Reductiunea donației o pot cere descendenții soțului, în termen de 3 ani de la decesul acestuia.
Rezerva succesorala a copiilor este jumătate din cota legala din masa succesorala rămasă după tatăl lor. Adică o cota dintr-o cota parte din jumătatea tatălui.
Punând în balanta sulta pe care ar putea-o obține si cheltuielile de judecata+ durata unui proces...ar fi o afacere proasta.


Partea aceasta ma intereseaza. Dar daca eu cumpar imobilul si descendentii sotului cer reductiunea in termen de 3 ani de la deces, sa zicem 25% din apartament, asta ma afecteaza si pe mine? Sunt chemata eu la judecata sau donatarii? In cazul in care procesul ar fi cu donatarii si daca descendentii ar castiga procesul, actul de vanzare-cumparare semnat de noi mai are valabilitate sau devine nul? Cine despagubeste pe cine daca descendentii castiga?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu au cum sa obțină 25%.
Nu ați precizat câți copii sunt și nici când a murit donatorul.
Poate din toți, sunt unii pe care chiar nu ii interesează. Sau poate nu interesează pe niciunul.
Dvs sunteți cumpărător de buna credinta. Actul dvs rămâne valabil, iar conturile vor fi reglate între ei.

Alte discuții în legătură

Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie - e posibila? modalitati antonie-ana-maria antonie-ana-maria Buna ziua.As dori sa stiu daca acum 16 ani sa facut o donatie al unui apartament,apartament obtinut printr-o mostenire.Cei 2 mostenitori au donat apartamentul ... (vezi toată discuția)