Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager in care unul din donatori are copii legitimi din prima casatorie? Donatorii sunt o familie sot-sotie fara copii, insa sotul are copii cu prima sotie. Acestia au decis sa doneze un apartament cumparat in a doua casatorie cu drept de uzufruct viager unei familii apropiate, fara a lua in considerare descendentii sotului din prima casatorie. Sotul moare, nu se face succesiune( este nevoie de succesiune in acest caz?), sotia face renuntare la uzufruct. Exista riscul revocarii donatiei pentru ca a incalcat dreptul succesoral al copiilor? Este 100% neatacabil actul de donatie? Ce riscuri exista fata de un cumparator?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Este o situație destul de frecvent intalnita. Și da, oamenii fac donații.
Nu e interzis de lege, contractul de donație este reglementat, donatorul are rezervatari, donațiile se încheie și se vor mai incheia, oamenii cumpără de la donatari, cu acte in regula
Profesez de 10 ani și nu am intampinat niciodată o problema cu vreo vânzare, a unui bun dobândit prin donație.
Chiar nu vad unde e problema.
Pana la urma, pentru situația respectiva, acela era actul care reflecta realitatea. Soții au vrut sa îl gratifice pe donatar și sa ii dea imobilul cu titlu gratuit.
Acu..ce-ar fi trebuit sa facă? Sa încheie vânzări fictive si sa inventeze acte simulate, ca să ce..?
Nu știu de ce tot vi "se arata pisica", în condițiile în care dacă va uitați de curiozitate pe portalul instantelor, în extrem de puține situatii s-a lăsat cu anularea vreunei donații sau a unei vânzări subsecvente.
Nici dosarele care au ca obiect reductiunea donației nu sunt deloc multe.
Donatie
Miculescu Sorin
Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)