avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager in care ...

Cat de sigur este un act de donatie cu uzufruct viager in care unul din donatori are copii legitimi din prima casatorie? Donatorii sunt o familie sot-sotie fara copii, insa sotul are copii cu prima sotie. Acestia au decis sa doneze un apartament cumparat in a doua casatorie cu drept de uzufruct viager unei familii apropiate, fara a lua in considerare descendentii sotului din prima casatorie. Sotul moare, nu se face succesiune( este nevoie de succesiune in acest caz?), sotia face renuntare la uzufruct. Exista riscul revocarii donatiei pentru ca a incalcat dreptul succesoral al copiilor? Este 100% neatacabil actul de donatie? Ce riscuri exista fata de un cumparator?
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2023
heathcliff91, utilizator
Cel mai recent răspuns: heathcliff91 , utilizator 19:43, 15 Martie 2023


raluk0207 a scris:

Nu au cum sa obțină 25%.
Nu ați precizat câți copii sunt și nici când a murit donatorul.
Poate din toți, sunt unii pe care chiar nu ii interesează. Sau poate nu interesează pe niciunul.

Unul din donatori are 2 descendenti din prima casatorie, sotia sa nu are nici unul, iar cei doi nu au copii impreuna.
Donatorul are mai putin de 3 ani de cand a murit, pt ca fix acum 3 ani a facut donatia, deci era inca viu. Donatorii aveau peste 80 ani cand au semnat donatia la notar, nu stiu daca asta are vreo relevanta.

raluk0207 a scris:


Dvs sunteți cumpărător de buna credinta. Actul dvs rămâne valabil, iar conturile vor fi reglate între ei.


Asta ma interesa, daca eu pot sa cumpar fara consecinte in viitor asupra mea. Multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă asumați cel puțin riscul de a fi chemat într-un proces.
Și cum în zilele noastre până și divorțurile au ajuns să dureze mai mult decât durau pe vremea lui Pingelică-Împușcatul, ar trebui ca prețul cumpărării să fie suficient de bun...

Art. 1.097. C. civ.
(1) Reducţiunea are ca efect ineficacitatea legatelor sau, după caz, desfiinţarea donaţiilor în măsura necesară întregirii rezervei succesorale.
(2) Întregirea rezervei, ca urmare a reducţiunii, se realizează în natură.
(3) Reducţiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moştenirii*, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum şi atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului.

* inainte de deschiderea moștenirii = înainte de decesul celui despre a cărui moștenire este vorba. (a nu se confunda cu data dezbaterii).
Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2023
romascanu, moderator


romascanu a scris:

Vă asumați cel puțin riscul de a fi chemat într-un proces.

(3) Reducţiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moştenirii*, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum şi atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului.

* inainte de deschiderea moștenirii = înainte de decesul celui despre a cărui moștenire este vorba. (a nu se confunda cu data dezbaterii).

Nu s-a facut nici o mostenire, omul care a murit avea doar ce a donat, asa mi s-a spus.
Intre timp am gasit ca un cumparator de buna credinta ar fi protejat de toate cazurile, si ca reductiunea se face prin echivalare [ link extern ] ?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asteptati sa treaca 3 ani de la decesul donatorului, dupa aceasta perioada mostenitorii acestuia nu mai pot formula in instanta o actiune prin care sa solicite reductiunea donatiei si rezerva succesorala, mai ales in situatia in care, spuneti ca mai este putin pana la implinirea acestui termnen. Atunci veti putea cumpara in conditii sigure de 100%.

In aceste conditii, NU va recomand sa cumparati.
Legea ii apara in astfel de situatii pe copiii defunctului, care prin incheierea unei donatii le-a incalcat rezerva succesorala.
Rezerva succesorala este acea parte din mostenire care li se cuvine copiilor chiar si in situatia in care defunctul a donat sau a lasat prin testament averea sa.
O pot obtine adresandu-se instantei si solicitand reductiunea liberalitatilor excesive ( o donatie este o liberalitate excesiva) care le-a incalcat acea rezerva succesorala.
Rezerva succesorala este jumatate din cat ar fi mostenit descendentii daca nu ar fi existat donatia.
.
Dvs. aveti calitatea de tert dobanditor, in acesta situatie.
Dar ii apara legea pe descencentii in toate sitituatiile in care cel care a primit donatia vinde imobilul donat , fara respectarea rezervei lor succesorale?
Raspunsul este nu, doar pe dobanditorii de bunacredinta.

Dar dvs. nu sunteti potrivit legii un dobanditor de bunacredinta, atata timp cat, stiti ca exista mostenitori rezervatari, copiii donatarului (persoana care a facut donatie)/ sau trebuia sa stiti de existenta lor.

Nu puteti invoca faptul ca nu stiati ca donatorul avea copii, pentru ca aceasta este o informatie care poate fi usor verificata, mai ales in situatia in care se doreste cumpararea unui imobil donat.

In situatia in care copiii donatarului defunct va vor chema in judecata solicitand rezerva succesorala si reductiunea donatiei, aveti sanse SIGURE sa pierdeti o parte din imobil, nu doar sansa unui proces.
In cazul de fata, intregirea rezervei succesorale se va realiza in natura, avand in vedere ca vanzarea se realizeaza dupa decesul donatorului.

Donatarul are obligatia sa va despagubeasca, insa doar prin actiune in instanta puteti obtine despagubirea.

Adresati-va unui avocat, va poate gasi o solutie sa cumparati in conditii sigure, daca doriti totusi sa incheiati contractul de vanzare-cumparare inainte de termenul de 3 ani despre care v-am vorbit
Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2023
Avocat Ciurea Cristina, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta doream să spun și eu: cât timp aveți habar că există moștenitori ai unuia din donatori și câutați, inclusiv pe un forum public, căi de a-i frustra în drepturile lor, numai de bună credință nu sunteți. Iar ca dobânditor de rea credință nu beneficiați de aceleași protecții legale.

Alte discuții în legătură

Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie - e posibila? modalitati antonie-ana-maria antonie-ana-maria Buna ziua.As dori sa stiu daca acum 16 ani sa facut o donatie al unui apartament,apartament obtinut printr-o mostenire.Cei 2 mostenitori au donat apartamentul ... (vezi toată discuția)