avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare uzufruct+vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare uzufruct+vanzare apartament

Buna ziua
In urma cu cativa ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea,(ea avand drept deplin de habitatie viagera) iar eu "platind" pretul cinstit si real cf grilei notariale.
Eu avand o sora(si ea avand deja DOUA apartamente), am aflat pe parcurs ca, dupa decesul mamei, sora mea are sanse foarte mari de a anula in instanta contractul de vanzare-cumparare implicit de a-mi lua jumatate din apartamentul dobandit.
In acest caz, ar putea mama renunta la clauza de habitatie viagera ca apoi sa vand apartamentul? Ce drept ar mai avea sora mea, daca, cu banii dobanditi din vanzarea apartamentului, as cumpara altul?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 08:12, 9 August 2016
Sora dvs. nu ar putea obtine anularea contractului de V-C daca este incheiat in forma autentica, iar vanzatorul proprietar era mama dvs. O astfel de anulare se putea face eventual daca era vorba de o donatie si doar in anumite conditii. Iar mama dvs. poate renunta oricand la dreptul ei...
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
LuchianSeb, utilizator
Multumesc de raspuns.
Renuntarea la dreptul de habitatie ce costuri implica?
Dupa ce renunta la habitatie, pot vinde apartamentul fara alte probleme din perspectiva surorii mele?
intrbati un notar de costuri.

intr-adevar, dupa decesul mamei sora are sanse sa-l anuleze invocand ca nu v-ati indeplinit obligatiile...desigur depinde de apartament , de avocat , de instanta.
ce obligatii mai exact? ea are drept sa locuiasca in apartament.(are drept de habitatie viagera asupra intregului apartament) Ea poate in orice clipa sa ma dea afara din casa.Deci, ce obligatii sa nu le indeplinesc ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
alexandru08, utilizator
av.antoanelageaman a scris:

intrbati un notar de costuri.

intr-adevar, dupa decesul mamei sora are sanse sa-l anuleze invocand ca nu v-ati indeplinit obligatiile...desigur depinde de apartament , de avocat , de instanta.

Nu prea cred... Contractul este incheiat intre mama si Alexandru, fica nu este parte in contract. Abitatia viagera confera mamei doar dreptul de a locui in casa respectiva pana la moarte. Deci ca obligatie, Alexandru trebuie sa asigure mamei folosinta locuintei. Daca aceasta (mama) ar dori sa renunte la dreptul ei, nu poate sa o impiedice nimeni.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare lorex81 lorex81 mama ia vandut casa fetei. Mama are act de succesiune de pe urma sotului in care cei doi copii renunta la drepturi in favoarea mamei . este un act de vanzare ... (vezi toată discuția)