se poate stabili ca minorul rezultat din casatrorie sa fie incredintat temporar unuia dintre parinti pe cale de ordonanta presedintiala pana la solutionarea divortului? cat dureaza acest proces? se admite si proba cu martori sau ancheta sociala?
Se poate. Potrivit art. 613 c.pr civ. instanta poate lua pe parcursul procesului de divort, masuri vremelnice, prin ordonanta presedintiala. Ancheta sociala este obligatorie in toate procesele ce privesc minorii. In ceea ce priveste proba cu martori aceasta depinde de instanta si motivele invocate. In mod normal acest proces ar trebui sa se judece in regim de urgenta, dar uneori se poate tergiversa cauza.
Av. C.S.
Am trecut prin acest tip de proces si pot sa va spun ca a durat destul de mult: din ianuarie pana in mai, cu tot cu recurs. Am castigat procesul de ordonanta presedintiala la sfarsitul lui februarie, iar recursul la sfarsitul lui mai.
Privitor la acest gen de proces ma o intrebare: ce consecinte juridice are aceasta sentinta de incredintare temporara a minorului pana la pronuntarea divortului, inafara de faptul ca minorul ramane in ingrijirea mea? Se pot solicita contributii financiare?
Precizez ca minorul implineste luna aceasta 1 an si de 9 luni de zile sotia mea nu vrea sa contribuie la intretinerea lui, desi se afla in concediu de crestere a minorului pana la varsta de 2 ani si incaseaza lunar acea idemnizatie de crestere a copilului. In aceasta situatie eu reprezint interesele copilului, iar unul din drepturile copilului este sa fie intretinut de ambii parinti (aceasta fiind una din obligatiile parintilor).
Revin la acest subiect cu urmatoarele precizari:
Copilul acum in varsta de 1 an si o luna este in grija mea de la varsta de 3 luni, deci de 8 luni. In tot acest timp sotia mea nu a contribuit la cresterea lui in nici un mod, mai mult, a intentat actiune de divort cand copilul implinea 7 luni. In paralel, a deschis o actiune de tip ordonanta presedintiala pentru incredintarea de urgenta a minorului. Acest proces l-am castigat in februarie 2005, iar in mai 2005 a fost respins si recursul.
Sotia mea este in continuare in concediu de cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si primeste idemnizatia lunara pentru aceasta, desi copilul este in ingrijirea mea, cel putin pana la solutionarea divortului. Am crezut ca aceasta sentinta are si alte efecte juridice, privitoare la idemnizatia pe care sotia mea o primeste de pomana de 8 luni.
Am fost la Casa de Asigurari Sociale a Municipiului Bucuresti pentru a discuta aceasta situatie, dar acolo nu exista nici un consilier juridic care sa ma sfatuiasca ce trebuie facut, iar de la ghiseu mi s-a spus ca ei nu se ocupa cu acestea (redirectionarea sau sistarea idemnizatiei si a concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani).
In prezent eu intretin copilul si sotia mea incaseaza idemnizatia. Eu nu am reusit sa legalizez sentinta, deoarece dosarul respectiv a trebuit sa stea o 2 luni pe la Tribunalul Bucuresti pana s-a redactat respingerea recursului, iar apoi la Judecatoria sectorului 5 i s-a pierdut urma, deoarece a ajuns pe la casatie si apoi va ajunge, poate, si pe la arhiva.
Exista oare vreo solutie, inafara de deschiderea altui proces (chiar si de ordonanta presedintiala) pentru a reusi sa reprezint, conform Codului Familiei, drepturile copilului, si anume acela de a fi intretinut de ambii parinti? Adica cum as putea sa o oblig pe sotia mea ca pana la solutionarea divortului sa-si indeplineasca obligatiile de parinte, mai ales ca de 8 a refuzat sa faca acest lucru si refuza in continuare?
In mesajul de mai sus s-a strecurat o greseala: nu este vorba de 8 luni, ci de 10 luni de cand sotia mea nu contribuie cu nimic la cresterea minorului.
Incredintare minor
cris_deo
Buna seara . Daca prin sentinta judecatoreasca sotul parat este obligat la plata pensiei de intretinere acest lucru inseamna ca si copii sunt incredintati de ... (vezi toată discuția)