avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drept am la propietate in calitate de mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drept am la propietate in calitate de mostenitor?

buna ziua...va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea dilema...locuiesc intr-un apartament cu 2 camere care este trecut pe numele mamei cumparat in anul1992,apartament primit de tata de la intreprindere in anul 1982,in anul 1986 tata decedeaza iar actele de propietate a apartamentului e facut pe numele mamei....mentionez ca in 1995 mama se recasatoreste e mutata in alta localitate si de atunci eu locuiesc in apartament cu familia mea avind grija de apartament intretinindu-l si imbunatatindu-l...intr-un cuvint as dori sa stiu ce drepturi am la acest apartament si daca mama poate sa-l vinda fara acordul meu...eu nu sunt trecut in actele apartamentului...p.s toate contributiile apartamentului sunt trecute pe numele me...gaze,lumina,asigurarea..s.a.m.d.....va multulmesc anticipat pentru rabdarea acordata la problema mea si daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns....va doresc multa sanatate...
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
gabrielclaudiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:06, 3 Iunie 2013
Dupa cum bine ati spus, drepturile dvs. asupra apartamentului vor lua nastere doar la momentul decesului mamei dvs, proprietara de drept. Veti intra la succesiune alaturi de sotul mamei dvs (daca va trai la acel moment) si - daca exista - fratii uterini (doar dupa mama) nascuti din cea de-a doua casatorie. Nu inteleg insa de ce la momentul decesului tatalui dvs. singura care a mostenit a fost mama dvs.? In calitate de fiu, erati mostenitorul principal, ca sa ma exprim astfel. (aveati dreptul la 3/4 din mostenirea tatalui, iar mama dvs. doar 1/4).
La intrebarea "daca poate sa-l vanda", da, mama dvs. poate vinde apartamentul de vreme ce e unica proprietara. Nimeni nu e obligat sa lase o mostenire. Si nu are relevanta in speta cine plateste utilitatile.
Initial titularul ttrebuie sa se adreseze detinatorului CI n conditiile expuse de dvs.mama dvs este proprietaarul de fapt si de drept al imobilului
Mama dvs are dreptul sa dispuna dupa cum apreciaza de bunul imobil proprietate,nefiind necesar acordul dvs .
pot dovedi ca in perioada cind a fost cumparat apartamentul 1992 si pina a fost achitat tot eu am contribuit la platirea ratelor mama neavind servici eram singurul care munceam si intretineam familia daca ma pot exprima asa....ea avind doar o pensie modica de urmas...dovada o pot face prin carte de munca a mea si a mamei...
edina a scris:

Nu inteleg insa de ce la momentul decesului tatalui dvs. singura care a mostenit a fost mama dvs.? In calitate de fiu, erati mostenitorul principal, ca sa ma exprim astfel. (aveati dreptul la 3/4 din mostenirea tatalui, iar mama dvs. doar 1/4).


Din ce povesteste userul (data decesului tatalui este in 1986 iar data cumpararii apartamentului este in 1992), mama nu a mostenit proprietatea asupra apartamantului, pentru simplul motiv ca l-a cumparat dupa decesul sotului ei.
Adica este proprietara singura prin cumparare, nu prin mostenire.
Cel mult, la deces, tatal initiatorului era titularul unui drept de folosinta (contract de inchiriere), probabil ceea ce initiatorul identifica drept "primit de tata de la intreprindere in 1982".

Oricat de nedrept este pentru initiator, mama este unica proprietara pe acel apartament.
Initiatorul nu are nici un drept asupra apartamentului, se poate trezi oricand fara casa :(
Imbunatatirile pe care le-a adus in timp la apartament, ii dau dreptul sa le recupereze (contravaloarea in bani) de la proprietar (cata vreme poate dovedi ca el le-a facut), dar nu ii dau un drept asupra apartamentului.
Acelasi lucru este valabil si pentru contirbutia initiatorului la plata ratelor: pentru contravaloarea ratelor, proprietara are o datorie la cel care a ajutat-o. Din pacate recuperarea acelei datorii s-a prescris, adica datoria mai veche de 3 ani nu mai poate fi recuperata in instanta.

Exact cum a spus Edina, la decesul mamei apartamentul se va imparti cu alti mostenitori ai mamei, care vor fi in viata la decesul ei (sotul mamei, alti copii ai mamei).

Singurul mod in care situatia ar fi putut fi mai proasta pentru initiator ar fi fost daca mama ar fi cumparat apartamentul dupa incheierea celei de-a doua casatorii.

Daca initiatorul vrea sa isi protejeze pe viitor mai bine interesele, trebuie sa aiba in primul rand o discutie cu mama. Apoi ar fi buna una cu un avocat, pentru ca si daca mama ii doneaza apartamentul, tot nu este suta la suta sigur ca va avea parte de el.



Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
smeagull, utilizator
Nu contesta nimeni eforturile depuse de dvs pentru buna intretinere si amenajare apartamnet
Sunteti obligat sa constientizati ca proprietar unic de fapt si dedrept al bunului pe care il intretineti este mama dvs care poate disopune dupa bunul plac de acesta,eventuala instrainare nefiind conditionata de acordul dvs
Este de preferat sa realizati o relatie decenta cu mama dvs ,aceasta sa accepte ca in timpul vietii sa nu instraineze bunul imobil
Ulterior decesului ,se va dezbate succesiunea intre cei cu drept de mostenitori ai defunctei proprietare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate imobiliara -mostenire dinamo2010 dinamo2010 in 1991 mama a cumparat un apartament , in care stateam pina atunci cu chirie la stat.in contractul de vanzare -cumparare , eu am foat girant , altfel nu se ... (vezi toată discuția)
sunt in mare incurcatura marinica71 marinica71 tatal meu sa casatorit cu mama mea in 1984 .in 1987 tatal meu a primit repartitie de la servici un apartament de 3 camere .in 1992 mama decedeaza iar tatal ... (vezi toată discuția)
Drept fiica asupra unei proprietati ramase in urma divortului buranatalia24 buranatalia24 Buna seara! Parintii mei s-au casatorit in anul 1986. Eu m-am nascut in anul 1989. Impreuna au cumparat un apartament in rate, in anul 1988 (asa cum se proceda ... (vezi toată discuția)