edina a scris:
Nu inteleg insa de ce la momentul decesului tatalui dvs. singura care a mostenit a fost mama dvs.? In calitate de fiu, erati mostenitorul principal, ca sa ma exprim astfel. (aveati dreptul la 3/4 din mostenirea tatalui, iar mama dvs. doar 1/4).
Din ce povesteste userul (data decesului tatalui este in 1986 iar data cumpararii apartamentului este in 1992), mama nu a mostenit proprietatea asupra apartamantului, pentru simplul motiv ca l-a cumparat dupa decesul sotului ei.
Adica este proprietara singura prin cumparare, nu prin mostenire.
Cel mult, la deces, tatal initiatorului era titularul unui drept de folosinta (contract de inchiriere), probabil ceea ce initiatorul identifica drept "primit de tata de la intreprindere in 1982".
Oricat de nedrept este pentru initiator, mama este unica proprietara pe acel apartament.
Initiatorul nu are nici un drept asupra apartamentului, se poate trezi oricand fara casa :(
Imbunatatirile pe care le-a adus in timp la apartament, ii dau dreptul sa le recupereze (contravaloarea in bani) de la proprietar (cata vreme poate dovedi ca el le-a facut), dar nu ii dau un drept asupra apartamentului.
Acelasi lucru este valabil si pentru contirbutia initiatorului la plata ratelor: pentru contravaloarea ratelor, proprietara are o datorie la cel care a ajutat-o. Din pacate recuperarea acelei datorii s-a prescris, adica datoria mai veche de 3 ani nu mai poate fi recuperata in instanta.
Exact cum a spus Edina, la decesul mamei apartamentul se va imparti cu alti mostenitori ai mamei, care vor fi in viata la decesul ei (sotul mamei, alti copii ai mamei).
Singurul mod in care situatia ar fi putut fi mai proasta pentru initiator ar fi fost daca mama ar fi cumparat apartamentul dupa incheierea celei de-a doua casatorii.
Daca initiatorul vrea sa isi protejeze pe viitor mai bine interesele, trebuie sa aiba in primul rand o discutie cu mama. Apoi ar fi buna una cu un avocat, pentru ca si daca mama ii doneaza apartamentul, tot nu este suta la suta sigur ca va avea parte de el.