avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Restul in produse la cumparaturi
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Restul in produse la cumparaturi

practica comerciantilor de a folosi marfuri ieftine in locul restului, motivand lipsa maruntisului in casa, este deja bine cunoscuta in toata tara. rugaminte mea este sa aflu daca exista vreo reglementare care ii obliga pe comercianti sa aiba si sa dea restul in moneda nationala. daca da, v-as ruga sa-mi indicati si mie actul normativ respectiv. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: PC_k05 , utilizator 11:52, 3 Iunie 2013
OG 99/2000 actualizata in 2008 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata:

Art. 51^1. - Este interzisa plata restului catre consumator sub orice alta forma decat acordarea acestuia in numerar.

Art. 73. - Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
[…]
20^1. nerespectarea prevederilor art. 51^1, cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei;

multumesc pentru raspuns. cunosc bine OG 99 si am citit-o cu mare atentie. intrebarea mea insa se refera la obligatia comerciantilor de a avea disponibil rest in bancnote sau monede. suficient pentru a da restul unui cumparator. de multe ori comerciantii nu se mai obosesc sa-ti ofere o guma sau o acadea in loc de rest, ci te trimit direct la banca sau la un alt magazin pentru a schimba si a reveni cu suma potrivita. cu ceva vreme in urma stiam ca OPC sanctiona comerciantii aflati in situatia descrisa mai sus. daca nu ma insala memoria as vrea sa stiu, in situatia ca este adevarat, care este actul normativ care ii obliga pe comercianti sa aiba in casa restul necesar.Potrivit declaratiilor lui Cerbulescu, comerciantii sunt obligati ca in fiecare zi sa aiba o suma consistenta de bani marunti. "Daca nu au, trebuie sa se duca la banca si sa schimbe. Este o practica abuziva si se dau amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei pentru asta." imi puteti spune la ce se refera? multumesc inca o data

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare din ue danyyyyy danyyyyy buna ziua, vreau sa cumpar mobila din UE intrebarea mea pot sa achit cu bani ches ? daca nu se poate cum pot sa achit sa licitez eur in banca si sa ii pun pe ... (vezi toată discuția)
Ce rol mai are registru de casa daca nu se poate opune in proces cu garda financiara? astrea astrea Buna. Suntem un magazin de telefonie, vindem si produse dar si servicii. Suntem obligati sa tinem registru de casa, iar pana acum soldul zilei anterioare ... (vezi toată discuția)
Schimb valutar - bani falsi MariaT11 MariaT11 Buna ziua, Va scriu pentru a va cere un sfat in urmatoarea situatie: Sunt studenta si pentru anul universitar in curs am primit o bursa Erasmus la o ... (vezi toată discuția)