Cred ca pentru cetatenii straini puteti obtine cazierul de la o sectie de politie din apropierea Primariei sector 1. Imi pare rau ca nu mai stiu exact, dar am avut o data nevoie si am mers acolo. Cetateanul strain este in Ro?Accesati site-ul Politia Romana si cred ca obtineti informatia de care aveti nevoie. Cine v-a cerut cazier din Italia?Mi se pare ciudat dar poate nu mai sunt eu la zi cu informatia...
succes
av. Ileana Schwarz
si cred ca si la IGP direct puteti solicita cazier pentru cetatean strain.NU stiu daca sunteti din Bucuresti dar eu asa am rezolvat.
Stimate Domn,
Nu este absurd ca o anumita institutie publica sa ceara copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectueaza verificari specifice. Nu ati precizat in mesaj despre ce institutie e vorba, pentru a raspunde daca prezentarea cazierului este realmente necesara, dar, banuiesc, ca nu doriti sa va opuneti, ci doar nu va explicati de ce vi se cere cazierul.
Intradevar, cazierele se emit doar de catre autoritatile abilitate din tara de origine (nastere) a persoanei. De altfel, chiar dumneavoastra ati spus ca cetateanul strain a obtinut caziere din tara de rezidenta, dar nu cunoasteti si faptul ca acele caziere se solicitau, oricum, din tara de origine.
O anume Directiva a Consiliului Europei a prevazut modalitatea in care cetateanul oricarei tari-membru UE poate beneficia de cazier, oriunde se afla in spatiul UE.
Si Romania a prevazut o modificare a Legii Cazierului Judiciar (pentru alinierea la normele europene), astfel ca, pentru obtinerea unui certificat de cazier judiciar dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, persoana fizica poate adresa o cerere in acest sens Directiei cazier judiciar, statistica si evidente operative din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care, adresandu-se la randul ei autoritatii centrale a statului membru al Uniunii Europene de unde se solicita eliberarea cazierului, va primi un extras din cazierul judiciar referitoare la persoana solicitanta.
In concluzie, cererea autoritatii cu privire la prezentarea cazierului judiciar nu este absurda. Cazierul se elibereaza doar de autoritatile din tara de origine. Persoana respectiva poate solicita cazierul, fie din tara de resedinta (Austria), fie chiar din Romania, daca momentan este rezidenta in Romania.
In speranta ca v-am fost de ajutor,
Larisa Somfalean - avocat.
multumesc ptr raspunsuri. vrea sa dau cateva detalii in plus sa va puteti face o imagine mai clara despre situatie.
conform oug 34 trebuie depuse (pe langa alte milioane de hartii) cazierele juridice ale administratorilor.
daca un administrator are domiciliul stabil in austria de 10 ani, dar el s-a nascut in italia, din austria i se emite cazierul judiciar. am prezentat deci cazierul din austria.
autoritatea insa zice ca trebuie cazierul din tara de origine, adica italia.
asta e situatia mai exact