avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Persoana sub influenta alcoolului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Persoana sub influenta alcoolului

Buna ziua . Problema mea este urmatoarea . Intr-o dimineata eu si cu inca un prieten am plecat de la un club , amandoi fiind sub influenta alcoolului . Eu nu am fost de acord sa ma urc la volan , prietenul meu insistand sa conduca masina mea . La un moment dat un echipaj de politie ne-a facut semn sa oprim testandu-l pe prietenul meu cu etilotestul , dupa care recoltarea de probe biologice . Prietenul meu avea permisul suspendat . Declaratia mea a fost urmatoarea : Nu am stiut ca avea permisul suspendat , stiam ca are permis de conducere si nu mi s-a parut sub influenta bauturilor alcoolice . La ce riscuri ma expun ? Multumesc anticipat !
la multe. ai baut cu el in club si nu sti ca era sub influenta alcolului. ai cam asa - declaratie mincinoasa, impiedicarea organelor de cercetare penala in efectuarea anchetei, incredintarea masinii unei persoane stiind ca e sub influenta alcolului. 1,5 ani cu susopendare ca popa. asta daca incepi sa vorbesti repede la politie.
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2013
Admin, administrator
Si daca o sa imi sustin declaratia ?
Codul rutier
Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care încredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla în una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Tu poti sa-ti sustii declaratia. Politistii trebuie sa demonstreze ca nu e adevarat. Singura consecinta a minciunii dovedite poate fi sa se considere ca o agravanta la dozarea pedepsei.:tooth:
tu nu risti nimic iar prietenul tau daca avea peste 0,80 alcool si isi va recunoaste vinovatia(art. 320 indice 1 cpp)pana la citirea actului de sezsizare si va declara ca regreta si ca nu se va mai intampla, o sa primeasca cateva luni cu suspendareba poate chiar o amenda penala depinde de completul de judecata.
EU cunosc un caz la Constanta in care victima este paralizata de 7 ani (de la accident)deci urmarirea penala se porneste din oficiu (mai mult de 60 zile ingrijiri medicale) si cu toate astea a primit o condamnare de cartea recordurilor ... 1000 de lei amenda penala. Victima este si acum paralizata si familia fara minte , nu au angajat un avocat sa-l reprezinte pe cel vatamat pentru a cere despagubiri ,desi masina era asigurata. Uite asa fac burtile mari cei de la asigurari , pe seama prostiei unora. In cazul respectiv s-ar fi obtinut cel putin un milion de euro despagubire. Cu toate astea oamenii traiesc in saracie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere cu permis suspendat decorcristi decorcristi Buna seara.stimati avocati. Vreau sa va rapesc 2 min din viata d-voastra. Va rog sa ma ajutati cu un singur raspuns la problema pe care o am.in data de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Bara Stefania Bara Stefania Buna seara! Va rog frumos sa imi spuneti si mie la ce consecinte sa ma astept. Am condus o masina neimatriculata cu nr rosii provizorii expirate fara a detine ... (vezi toată discuția)
Prins beat,minor si fara permis cristiano18 cristiano18 Un prieten de al meu a fost prins conducand masina sub influenta bauturiilor alcoolice avand 0,68 in aerul expirat ,ne avand permis de conducere (17 ani) ce ... (vezi toată discuția)