avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Este legala taxa de poluare?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Este legala taxa de poluare?

(platita in luna septembrie 2012, conform L9/2012)
pt. inmatricularea unui autoturism nou (cumparat de la reprezentanta auto din Romania)

sau nu (se poate obtine recuperarea taxei in instanta)?
Cel mai recent răspuns: vidoqc , utilizator 12:03, 28 Iunie 2013
Mda ... Instanta se pare ca nu a tinut cond de Jurisprudenta!
La recurs, introduceti in motivare si faptul ca art 214 indice 1 si 3 din Codul Fiscal au fost ABROGATE de modificarea Codului inca din 2008, astfel ca nu se poate impune plata in baza unor articole inexistente. Tot asa, OUG 9/2013 face trimitere la aceleasi articole abrogate, dar in forma lor la aparitia Codului Fiscal din 2006! HILAR!!!
Adaugati si cele 2 dosare: 13197, 13198 si 6943/62/2012 ale Tribunalului Brasov spre exemplificare (toate admise la al 3-lea termen e judecata - cu dobanda si indice de inflatie) !
Va multumesc

=D>
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
aiai, utilizator
P.S. In ce termen se declara recurs?
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
aiai, utilizator
In mod normal, conform Noului Cod de Procedura, in 30 de zile, daca nu se specifica altfel. In cazul dvs, cred ca este de 15 zile de la primirea comunicarii de refuz (data postei).
vidoqc a scris:

daca nu se specifica altfel. In cazul dvs, cred ca este de 15 zile de la primirea comunicarii de refuz (data postei).


Termen: 15 zile.
Am primit sentinta:

"
instanta retine: ... din continutul facturii precum si cartea de identitate mai rezulta ca autovehiculul este nou, fabricat in 2012.
Instanta retine ca pt. inmatricularea pt. prima data a unui autovehicul nou, indiferent de provenienta acestuia se achita o taxa de poluare a.i. art.110TFUE(ex. art.90 din Tratat) nu are incidenta, in cauza neexistand vreo discriminare intre produsele similare noi.
Prin urmare pt. inmatricularea pt. prima data a unui autovehicul, indiferent de tara de provenienta a acestuia, se achita o taxa de poluare.
In consecinta, reclamanta nu a dovedit ca sunt incidente in cauza prevederile art.110TFUE (ex.art.90 paragraf 1 din Tratatul CE)....
Rostul acestei reglementari este de a interzice discriminarea fiscala pt. produsele importate si cele similare autohtone.
Reclamanta nu a dovedit ca autovehiculul a fost anterior inmatriculat in spatiul comunitar, dimpotriva, din actele dosarului rezulta ca este vorba de un autovehicul nou, neinmatriculat.
Prin urmare, in speta nu sunt aplicabile in mod direct dispozitiile din dreptul comunitar, fiind vorba de un autovehicul care se afla la prima inmatriculare, neexistand vreo discriminare intre produsele similare noi.
In consecinta, instanta va respinge actiunea
"

Alte discuții în legătură

Sunt admisibile actiunile de restituire taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau actiunile de inmatriculare fara plata taxei cf. legii 9 / 2012 ? Roland Mindrila Roland Mindrila Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite ... (vezi toată discuția)
Taxa auto 2009 Robert Szasz Robert Szasz Ma intereseaza care dintre colegi a avut succes in instanta cu O.U.G. nr. 7/2009. Daca da, as dori cateva lamuriri profesionale. Multumesc! (vezi toată discuția)
Taxa de poluare auto Dana Lazãr Dana Lazãr Buna ziua! V-aş ruga să-mi trimite-ţi şi mie o copie a unei hotărâri admisa cu taxa de poluare, taxă ce a fost platita la sfârşitul anului 2008. Vă ... (vezi toată discuția)