avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Nu mi s-au platit contributiile sociale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Nu mi s-au platit contributiile sociale

Sunt angajat din 10.10.2012 cu contract pe drepturi de autor, platit la net, cu retinere la sursa a contributiilor sociale.
Problema e in felul urmator:
- Pana in 10.10.2012 am fost angajat la alta firma, dandu-mi demisia intr-o parte am continuat in aceasta parte;
- Pe data de 04.10.2012 (adica inainte sa semnez contractul cu dansii) am fost chemat la firma la care momentan sunt angajat sa semnez o declaratie pe proprie raspundere ca mi se plateste sau nu mi se platesc contributiile sociale. Eu, ca un bun angajat ce sunt, intrucat la data aceea inca eram angajat, am semnat ca mi se platesc contributiile de sanatate;
- Trec 6 luni si primesc fisa fiscala pe anul anterior, nu-mi vad contributiile la sanatate platite si intreb de ce;
- Mi se raspunde ca din cauza acelei declaratii pe proprie raspundere nu mi s-au platit contributiile, dar in contractul de drepturi de autor este mentionat clar ca firma se obliga ori sa-mi retina la sursa ori sa-mi dea banii, ei n-au facut niciuna nicialta.
- Acum o luna am refacut declaratia si ei spun ca au inceput din acel moment sa-mi plateasca contributiile, dar retroactiv m-au trimis la casa de pensii si la ANAF sa cer o fisa cum ca sunt dator atat la stat;
- Am fost la ANAF si la casa de pensii si acestia mi-au spus ca nu detin creditele ci doar debitele si ca dansii ar trebui sa plateasca;
- Firma zice ca trebuie sa astept o fisa de la ANAF, cei de la ANAF zic ca ei n-au de unde sa cunoasca datoriile si spun ca firma trebuie sa plateasa;
- Astazi sunt pus in situatia in care nu stiu ce sa fac, firma ma pasuieste sa astept fisa de la ANAF acasa si cu fisa aceasta sa vin la firma si ei sa livreze banii la stat.

Eu nu stiu ce sa fac, sa verific ca mi-au fost livrati banii si sa ma asigur ca vor fi platite contributiile retroactiv.
Apelez la un avocat? Contabil?
Cel mai recent răspuns: rondelli , utilizator 12:06, 4 Iunie 2013
Ce fisa de la ANAF sa asteptati?

Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Eu nu sunt angajat cu contract de munca ci cu contract pe drepturi de autor dar care mentioneaza ca aceste contributii sa mi se plateasca.
Angajatorul se leaga de aceea declaratie pe proprie raspundere din 04.10, inca dinainte de a semna contractul cu dansii, ca e vina mea ca nu am dat declaratia cum trebuie.

Cum pot sa verific daca mi-au platit? Ce pot face pentru a-i instinta de actiunea care o voi efectua fara insa a-mi pierde locul de munca premeditat.

Daca-mi gasesc alt loc de munca intre timp si parasesc acest loc, ii mai pot actiona in instanta si forta sa-mi plateasca contributiile?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
rondelli, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata taxelor catre stat ... vaalmy2 vaalmy2 Se poate considera nul un CIM , daca angajatorul nu a achitat contributiile salariatului catre stat , de la data angajarii , pana in prezent , respectiv data ... (vezi toată discuția)
Nevirarea contributiei retinute de la angajat, la fondul de pensii de angajator VW2000 VW2000 patronul firmei la care am lucrat nu a virat la fondul de pensii pentru mai multe luni din mai multi ani , acestea fiind trecute in cartea de munca si deci eu ... (vezi toată discuția)
Contributii la bugetul de stat iselina iselina Buna seara, Spuneti-mi va rog ce pot face daca angajatorul nu mi-a platit contributiile la bugetul de stat de 3 ani? Vreau sa plec in alta parte si am ... (vezi toată discuția)