avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Lamuriri contract drepturi autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Lamuriri contract drepturi autor

Cer scuze daca s-a mai vorbit despre asta, dar imi cam prind urechile in problemele legale.

Urmeaza sa semnez un contract de cesiune e adrepturilor de autor. Nu am alte venituri, nu sunt angajata, nu am pensie, nu sunt PFA. De la firma cu care voi colabora mi s-a spus ca toate impozitele se retin la sursa si ca tot ce trebuie sa fac este sa inregistrez contractul la ANAF, iar la anul sa depun o declaratie de venituri.

Insa aici, pe acest forum, am citit ca, neavand alte venituri, trebuie sa merg si la CNAS sa depun declaratia 5 si apoi, la anul sa platesc impozitul, eu personal.

Mai exact aici: www.avocatnet.ro/content/for... :

Persoanele fizice beneficiare ale unui venit din drepturi de proprietate intelectuala, au obligatia de a depune la Casa de asigurari de sanatate, Declaratia Anexa 5. Contributia se plateste anual pana la 25 ianuarie a anului urmator realizarii venitului



Care este de fapt adevarul? Contributia la sanatate mi se retine la sursa sau o voi plati eu la anul?

A doua problema este impozitul pe venit. Mi s-a spus ca firma nu poate retine decat 10%, urmand sa achit eu restul de 6%. Dar, ca dupa ce se aplica deducerea de 20%, probabil ca nu voi mai plati nimic sau voi plati cel mult cateva zeci de lei.

Am nevoie de lamuriri, va rog, pentru ca nu vreau sa aflu peste doi ani ca am datorii catre stat.
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
bebelusa01, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Mocanu , utilizator 15:50, 4 Iunie 2013
Pentru ca acesta va fi singurul dvs. venit, va trebui sa platiti, pe langa impozitul pe venit, atat CAS (10.5%) cat si CASS (5.5%).
Firma care va plteste venitul ar putea sa retina impozitul final (16%) si contributiile de mai sus si sa va dea dovada platii acestora.
Daca ati stabilit ca firma va retine doar impozit pe venit 10%, va trebui ca dvs. sa va platiti singura diferenta de impozit si contributiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale cu 01.07.2012 orianadiana orianadiana va rog sa imi spuneti daca inteleg bine modificarile aduse codului fiscal cu privire la contributiile obligatorii pentru venituri din proprietate intelectuala ... (vezi toată discuția)
Contributii colaboratori bibiutza bibiutza buna ziua eu nu reusesc sa ma lamuresc cum sta treaba cu contributiile care trebuiesc retinute celor angajati cu conventie civila...codul civil si cel fiscal ... (vezi toată discuția)
Conventie civila potrivit codului civil implica art. 52 cod fiscal scumpicu scumpicu Lucrez la o firma de constructii si si-au incheiat o conventie civila cu un proiectant in conditiile codului civil si a articolului 52 cod fiscal. Spuneti-mi ... (vezi toată discuția)