avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare imobil in rate intre persoane fizice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare imobil in rate intre persoane fizice

Sunt persoana fizica si doresc sa vand un imobil in rate lunare, pe timp de 14 ani, catre o alta persoana fizica. Intrebari:
1. Se poate stipula in contract ca transferul de proprietate sa se faca de-abia la finalul celor 14 ani, cand s-a terminat de achitat suma integrala (sau in momentul achitarii integrale anticipate)?
2. In cazul neachitarii ratelor lunare, contractul poate sa prevada ca intelegerea cade, iar eu raman proprietar si nu trebuie sa restitui contravaloarea ratelor achitate pana la momentul respectiv?
3. Bineinteles, pe toata durata contractului, eu voi fi prorpietar si ma voi ingriji sa platesc impozitul corespunzator si chiar sa asigur locuinta respectiva.
Cu multumiri,
Vlad

Veti face un antecontract.La toate cele 3intrebari raspunsul este da.Pentru redactarea actului este preferabil /recomandabil sa cereti ajutorul unui avocat.
succes
av. Ileana Schwarz
Nu prea poate sa ramana cu pret parial platit, e repunere in situatia anterioara, nu?
Deci se restituie ratele deja platite...
Dar e important si cand anume se preda imobilul spre folosinta cumparatorului, adica de la ce data il foloseste, ca actul depinde si de asta...
Corecta observatie. Dar am spus sa-i redacteze cineva actul, astfel ca nimic nu impiedica clauza penala, pact comisoriu etc.

succes
av. Ileana Schwarz
Am de gand sa-l dau spre folosinta cumparatorului imediat ce facem contractul, dar transferul de proprietate sa se faca abia in momentul achitarii integrale (dupa 14 ani sau mai devreme).
In concluzie trebuie sa restitui ratele deja platite daca cumparatorul se razgandeste la un moment dat sau nu? Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu clauza penala, pact comisoriu, etc.
Scuze pentru insistenta, dar vreau sa stiu exact ce trebuie sa-i cer avocatului cand va fi cazul (poate nu cunoaste atat de bine problema ca dumneavoastra, iar eu sunt din provincie).
Multumesc.
Mergeti atunci la un avocat ca sa va redacteze contractul, dar si sa va explice ce anume implica transferul de proprietate ulterior, ce riscuri aveti in plus etc.
E destul de dificil sa redactezi un astfel de contract si nici nu vad logica pentru care ati ales transmiterea proprietatii sa fie ulterioara platii integrale, imi pare neavantajos...
Avocatului nu-i veti cere sa va redacteze un act asa cum ati inteles dv. de pe net, ci ii veti explica situatia si el va va propune cateva variante...
Asa incat, mergeti la el si vorbiti, intai explicati-i scopul urmarit etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contract vanzare-cumparare Alex_Mihaiph Alex_Mihaiph Buna ziua. Am nevoie de ajutor in urmatoarea problema. Urmeaza ca zilele urmatoare sa semnez un contract de vanzare-cumparare intre 2 societati, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate în momentul achitarii unui avans WStefan WStefan Am un teren la vânzare. Problema mea este ca sunt în proces de a ma muta într-o altă tara, unde impozitele sunt mult mai mari, iar de anul viitor voi ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vânzare- cumparare cu pact comisoriu docco docco As dori sa va cer opinia cu privire la o speta in care sunt direct implicat si care se refera la o promisiune de vanzare-cumparare care contine o clauza care ... (vezi toată discuția)