avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate în momentul achitarii unui avans
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate în momentul achitarii unui avans

Am un teren la vânzare.
Problema mea este ca sunt în proces de a ma muta într-o altă tara, unde impozitele sunt mult mai mari, iar de anul viitor voi deveni rezident, și implicit, plătitor de taxe în tara respectivă.
Asta înseamnă că trebuie să vând terenul anul ăsta.
Am un cumpărător care mi-a propus un avans de 5%, și restul banilor, anul viitor.
Pentru a nu fi obligat la plata taxelor, de la vânzarea lui, anul viitor, trebuie făcută tranzacția, anul acesta, asta înseamnă că trebuie să trec terenul pe numele cumparatorului în cadastru.

In general, din câte știi, când se fac tranzacții cu avans, bunul trece pe numele cumparatorului abia la plata integrală.

Se poate practica și asemenea tranzacții, in care bunul trece pe numele cumparatorului, în momentul achitarii avansului?
Îmi recomandați sa fac acest pas?
Si dacă da, la ce riscuri ma expun?

Mulțumesc anticipat!

Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2024
WStefan, utilizator
La riscul de a nu va mai vedea restul de bani niciodată.
Și, nu, nu exista o asemenea tranzacție.
Proprietatea se transmite la achitarea integrala a prețului.
Cumpărătorul fie sa împrumute din alta parte sau sa facă un credit la banca, fie cautati un alt cumpărător care are toți banii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a intelege mecanismele actelor care vi se potrivesc ar fi indicat sa discutati cu un avocat specializat in Imobiliare.
Transmiterea proprietatii este supusa dispozitiilor de carte funciara. In mod curent, proprietatea este transferata de la vanzator la cumparator la momentul semnarii contractului de vanzare, insa legea permite si rezerva proprietatii sau transmiterea ei la un moment ulterior, in functie de cum anume stabilesc partile.
De asemenea, in practica pretul este, de regula, achitat la momentul semnarii actului si al transferului proprietatii. Legea lasa insa si alte variante, dupa vointa celor doua parti.
Este posibil ca proprietatea sa se transmita acum, iar pretul sa fie achitat in viitor, fie integral, fie in rate. Pentru diferenta de pret neplatita vanzatorul are o ipoteca legala.
Totusi, avansul de care spuneti pare destul de mic in procente, este bine sa analizati daca este un avans bun ca valoare macar. Cumparatorul ar trebui sa fie motivat astfel sa plateasca diferenta de pret, caci demersurile de recuperare a pretului sunt dificile.
Mai aveti si alte variante, pact comisoriu etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu grad iv crisssu crisssu Cine este proprietarul? O persoana fizica vinde unei societati un teren in 2006, primeste avansul iar restul de pret urmeaza sa il primesca in momentul in ... (vezi toată discuția)
Ce este mai bine: contract de vânzare-cumpărare în care să se specifice avansul dat și ratele, sau antecontract? Calin Daniela Calin Daniela Ce este mai bine sa inchei un contract de vanzare cump teren in care sa se specifice avansul dat si ratele ce urmeaza a fi date sau un antecontract pt avansul ... (vezi toată discuția)
Clauze in contract vanzare imobil privind transfer bancar iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune Buna ziua, am o intrebare privind transferul bancar si doresc sa stiu care este solutia ideala pentru vanzator si cumparator - eu fiind vanzatorul ... (vezi toată discuția)