dragi colege, colegi, dragi forumisti,
evident ca am exagerat putin, dar asta nu inseamna ca nu cred in ceea ce am spus. Ba dimpotriva. Si mai am credinta ca atat Andreea, cat si JH, au o imagine gresita/incompleta despre ceea ce insemna fiziologia dintelui, rolul sau in organism pe de o parte si structura, materialele folosite, avantajele si dezavantajele unui implant, pe de alta parte.
Mai inainte de toate, existenta rezultatului imediat cauzat de fapta infractionala, anume slutirea, exista indiferent daca aspectul dizgratios se poate repara pe cale medicala. Sunt indivizi care, spre exemplu, nu accepta din motive relogioase astfel de manopere medicale. Si atunci sa nu imi spuneti ca in cazul lui fapta infractorului va fi considerata slutire, dar in cazul altcuiva care accepta sa i se puna implanturi, ei bine, pentru acest motiv, fapta nu mai e slutire; poate nu mai e nici macar infractiune, nu? ;)
Apoi, afirmatia ca dintele este un "corp inert" este totalmente neadevarata. Nu pot sa cred ca nu v-a durut niciodata un dinte. Orice dinte este o structura vie, in care veti gasi atat vase de sange, cat si traiecte nervoase. Cand medicina va inventa implanturi care sa contina vase de sange si nervi, poate mai discutam asupra echivalentei dintre un dinte naturat si unul artificial.
Dar pana atunci, implantul dentar nici macar nu este posibil oricand, oricum si cu privire la orice persoana. Structurile anatomice complexe, fragilitatea sau dimensiunea redusa a oaselor maxilarului sunt tot atatea cauze care pot face imposibil implantul dentar. Iar daca veti mai intreba un stomatolog onest sau daca veti cerceta cateva reviste de specialitate stomatologica, veti mai afla ca niciun implant dentar nu este o solutie "for life". Estimarile cele mai optimiste vorbesc de o durata medie de cca 10 ani a implantului. Si, in fine, uneori mai este posibil chiar ca implantul sa fie respins de organism ! Tocmai pentru ca presupune aditia unui corp strain, metalic, in structura osoasa a organismului. Deci poate va revedeti si din acest punct de vedere impresia pe care o aveti despre superioritatea implantului fata de dintele natural.
Asadar, independent de aceste din urma argumente, din punctul meu de vedere, pentru incadrarea fapptei la infr. de slutire este necesar si suficient rezultatul dezagreabil, dizgratios produs. Imprejurarea ca acest rezultat se poate ameliora sau, in fericite dar improbabile cazuri, elimina, nu face ca fapta savarsita sa nu mai fie slutire.
Respectele mele!