Azi am primit o convocare de la firma care suna asa,,Va rugam sa va prezentati la sediul firmei din bucuresti in data de 11.03.2009 ora 13,motivul convocari este urmatorul,discutie pe tema problemelor aparute in executarea contractului de munca si lamurirea nemultumirilor aparute.Va informam ca neprezentarea la sediul firmei la data stabilita pt clarificarea situatiei dvs atrage incetarea contractului individual de munca conf art 55 lit c coroborat cu art 61 lit a codul muncii incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului ca masura disciplinara,,Va aduc la cunostinta ca eu am depus la I.T.M. BUCURESTI,o sesizare privind neacordarea anumitor drepturi din C.I.M..As dori sa stiu daca este legal sa mi se desfaca contractul de munca in situatia in care nu ma pot prezenta(eu nefiind din Bucuresti iar la aceasta societate am un contract de munca pe o perioada de 2 ore)si ce inseamna,,incetare conf art 55 lit c coroborat cu art 61 lit a ,incetarea contractului de munca din initiativa angajatorului ca masura disciplinara,,Va multumesc
Art.55 lit.c din codul muncii prevede ca , contractul individual de muncă poate înceta ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Art.61 lit. a din Codul Muncii reprezinta un caz in care angajatorul poate dispune incetarea c.i.m. , si anume , angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară.
Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute de lege fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
Daca nu puteti merge la conciliere solicitati in scris amanarea intalnirii , cu cateva zile , la o data la care va puteti prezenta . Sfatul meu este sa va prezentati la conciliere .
Este posibil ca angajatorul sa doreasca desfacerea contractuuli e munca ca urmare a unor abateri pecare le-ati savarsit.
Cu tot respectul, dar eu nu am nici o abatere disciplinara iar atributiunile de serviciu mi le-am efectuat ireprosaqbil dar am sasizat I.T.M. privind niste incalcari ale C.I.M. precum faptul caci nu ni sa acordat concediul de odihna lucru stipulat in in C.I.M. iar azi culmea caci ni sau dat ban desi de aproape 3 luni noi angajati solicitam acest lucru.Nu as dori sa merg pt ca mi se pot intimpla foarte multe lucruri prin Bucuresti eu fiind din alt oras si as dori sa stiu daca pot solicita firmei sa suporte deplasarea mea pt ca atunci as avea siguranta.
eu mi-am dat demisia cu motivatii legate de nerespectarea obligatiilor angajatorului de a vira contributiile retinute din salariu ila bugetul statului si am facut reclamatie la ITM,
angajatorul m-a amenintat spunand-mi ca nu vor ramane lucrurile asa, imi vor inchide cartea de munca cu un art. care nu ma avantajeaja. Ulterior ( dupa 3 saptamani) am sunat sa intrb daca pot merge sa-mi ridic CM, atunci m-a anuntat ca mi-a fost trimis prin posta o recomandata prin care ma invita la o convocare care depasise deja data stabilita, insa eu nu am primit nimic de la posta, nu am semnat nimic (nici nu stiam ce presupune o astfel de convocare).Mi-au transmis ca daca nu m-am prezentat ei nu au timp de mine sa-i mai sun peste 2 saptamani. Urnatoarea zi am fost la ITM si mi-au spus ca a fost predata CM angajatorului in urma cu o saptamana. Am sunat din nou si le-am transmis ca vreau CM deoarece se afla in posesia lor, insa mi-au spus ca nu este adevarat ca nu au preluat CM de la ITM
Intrebarea mea este: legal cat au voie sa-mi retina CM si de ce ar fi necesar sa ma prezint la convocare daca s-a inchis CM
Multumesc
Carte de munca
asandra2004
Sunt administratorul unui s.r.l.si am o problema cu un fost angajat. Acesta fara sa-si dea demisia si fara sa predea bunurile ce i-au fost incredintate, ... (vezi toată discuția)
Cim art. 61, lit. a
narcisa15
Ma confrunt cu o problema mai delicata. M-am angajat la sfarsitul lunii iunie pe o firma X. Firma aceasta a folosit timp de cateva saptamani sediu unei alte ... (vezi toată discuția)