Ma confrunt cu o problema mai delicata. M-am angajat la sfarsitul lunii iunie pe o firma X. Firma aceasta a folosit timp de cateva saptamani sediu unei alte firme. Din cauza a nu stiu ce probleme sau de frica a nu stiu ce controale, firma X ne-a pus sa semnam un contract de colaborare pe 2 ore cu un salariu minim, (totul era doar ca sa fie trecut in acte, era fictiv) pe numele firmei al carui spatiu il foloseam. Directorii s-au certat intre ei, iar firma X a plecat intr-un alt sediu. Noi nu ne-am dat demisia de pe celalata firma, iar acum am primit instiintare acasa ca mi s-a desfacut disciplinar contractul de munca, cu art 61 lit a, datorita faptului ca nu m-am prezentat la serviciu. Pot sa depun contestatie la Tribunalul Bucuresti in 30 zile, dar as vrea sa stiu cum trebuie procedat. Pot sa mentionez si faptul ca nu am primit niciun ban de la firma respectiva, nu a fost semnat niciun stat de plata, nimic? Cum trebuie sa procedez astfel incat sa nu fie contractul desfacut cu art 61, lit a?
ITM nu are cum sa va ajute in acest caz.
ar putea, cel mult sa constate unele nereguli in activitatea firmei Y, eventual sa ii amendeze, dar atat. ITM-ul nu are cum sa oblige firma sa rectifice careta de munca, si nici cum sa anuleze concedierea dvs.
Sfatul meu este sa incercati o discutie cu firma care v-a concediat, sa ii explicati ca decizia de concediere disciplinara va aduce prejudicii nejustificate si nemeritate si sa le cereti sa anuleze acea decizie, si sa incetati contractul de munca fictiv prin acordul partilor.
Trebuie sa le explicati ca:
- concedierea dvs. nu ii ajuta cu nimic, aceleasi efecte se produc si prin incetare de comun acord.
- Concedierea disciplinara este imorala, in conditiile descrise de dvs. - urmand retionamentul angajatorului Y, dar pe invers, puteti sa ii explicati ca ii veti cere in instanta, odata cu contestarea concedierii, si plata salariului neplatit (+ contributii) in baza contractului pe care l-ati avut, plus plata concediului neefectuat.
- pentru a concedia disciplinar trebuie indeplinita procedura de cercetare disciplinara prealabila, pe care banuiesc ca nu au indeplinit-o. in lipsa acesteia, orice decizie de concediere este nula, si va fi foarte usor anu;lata de instanta de judecata, care va acorda si salariul la zi (nefictiv:), reincadrarea dvs. in munca, plus cheltuielile de judecata.
- explicati-i ca, daca nu se remediaza aceasta problema in cel mai scurt timp, pe langa reclamatia la ITM cu privire la neplata drepturilor salariale, a contributiilor aferente, a lipsei instructajului de protectai muncii sii a fisei medicale la angajare, il veti si actiona in judecata pentru anularea deciziei de concediere, cu consecintele de mai sus.
Eu zic ca va fi recpetiv la aceste argumente.
Atentie, insa, ca, din cauza negocierilor, sa nu depasiti termenul de contestatie a deciziei de concediere.
Teoretic, daca vi s-a desfacut CIM conf. art.61 a) inseamana ca ati savarsti o abatere disciplinara, etc :
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
In aceasta situatie trebuia obligatoriu sa fie efectuata cercetarea disicplinara:
Art. 63. [cercetarea prealabilă]
(1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.
Neefectuarea cecetarii disciplinare atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere intocmita conform art.61 a):
Art. 267. [cercetarea disciplinară]
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
Deci, daca lucrurile stau astfel, solicitati instantei sa constate nulitatea absoluta a deciziei respective.Mai solicitati sa ii oblige la plata salariului actualizat cu indicele de inflatie la data achitarii platii si la reintegrarea in activitate...:)
Daca aveti posibilitatea unei discutii, propuneti incetarea CIM potrivit art.55 b) din codul muncii - ca urmare a acordului partilor.
Incetare 61 a)
ade31
Buna ziua,
Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)