avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediat fara motiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediat fara motiv

Buna. Am nevoie de ajutor! In cazul in care x este concediat, el are dreptul la plata salariului pana in ziua concedierii? care este temeiul legislativ pe care se poate baza?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: madarolivia , utilizator 23:30, 5 Aprilie 2009
In principiu ar trebui platit insa depinde mult de motivul concedierii
Un salariat concediat are dreptul la salariu pana in ziua concedierii daca nu a avut CIM suspendat. Nu este nevoie de un art. special este suficient faptul ca pentru munca prestata salariatul are drept la plata acesteia si acest fapt emana din clauzele contractului individual de munca. Nici nu are importanta motivul concedierii, singurul lucru care conteaza este daca CIM a fost sau nu suspendat in acea perioada.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
adelaida_07, utilizator
CIM nu a fost suspendat, el nici macar nu a primit decizia de concediere. a fost chemat la firma si i-au spus ca este concediat.dupa un timp el a cerut de la ITM informatii despre situatia lui, la care a primit o decizie de concediere. ce parere aveti?
despre ce fel de concediere este vorba? concediere pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Cu ce data i-a fost desfacut contractul de munca ( scrie pe decizie)? Cu ce data nu a mai primit salariu? Pana la data desfacerii contractului salariatul X a mai fost la serviciu sau nu?
Daca a fost concediat pentru motive care nu tin de persoana sa a primit preaviz? Daca a fost dat afara pentru motive disciplinare a fost cercetat, a primit convocare? Daca nu ne dati amanunte, raspunsurile vor fi pe masura.
Se pare ca aceea concediere (oricare ar fi forma ei) este ilegala.
I. Daca se vorbeste de o concediere pe motiv ce nu tine de persoana salariatului, trebuia sa se acorde preavizul legal de 20 de zile lucratoare si salariul compensator.
II. Daca este vorba de o concediere pe motiv ce tine de persoana salariatului, tot nu s-a respectat dispozitiile codului muncii privind astfel de concedieri. Codul muncii prevede:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
Art. 62. - (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(11) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 263-268.
(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Art. 63. - (1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.
Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Reveniti cu amanunte privind aceasta concediere. Si nu strica sa va adresati si in scris angajatorului sa solicitati decizia de incetare a CIM.

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? oanaportar oanaportar Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? Sunt membru numit intr-o comisie de cercetare ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)