avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIE DE URMAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIE DE URMAS

Buna ziua am o nelamurire:

Pana la ce varsta pot primii pensia de urmas (daca frecventez o scoala acreditata) .26 de ani inclusiv, adica de la 27 se suspenda , sau pana la 26 (adica la varsta de 26 de ani nu mai am dreptul la pensie). Mesajul primit de la un reprezentant al casei de pensii imi arata ca pana la implinirea varstei de 26 ,deci nu si la 26.Va rog sa-mi raspundeti pe intelesul meu (nu sunt avocat)
P.S.: Nu sunt invalid ,apropo de "lit g '"

Mesajul primit :

Corect este "fara a depasi varsta de 26 de ani".
Potrivit prevederilor art.65 alin.(2) din H.G.nr.257/2011, "in cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani".
In conformitate cu dispozitiile art.113 din Legea nr.263/2010, "plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una din urmatoarele cauze:
....
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art.84 lit.c)", adica "pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una din situatiile prevazute la literele a) sau b)."
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
ionut_negoita89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:44, 5 Iunie 2013
Plata pensiei inceteaza in ziua si luna in care impliniti 26 ani
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);
...

2. - In luna in care impliniti 26 de ani primiti pensia de urmas.
- Incepand cu luna urmatoare nu mai primiti pensia de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas in cazul angajarii CarmenRotaru3 CarmenRotaru3 Am 23 de ani, sunt studenta la masterat si am pensie de urmas din partea tatalui meu, decedat anul trecut. Urmeaza sa ma angajez cu norma intreaga si ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor DinuVoicu DinuVoicu Buna seara As dori lamuriri la urmatorul articol din legea pensiilor ART. 84 Copiii au dreptul la pensie de urmaş: a) pânã la vârsta de 16 ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda ? stoianionuteugen stoianionuteugen BUNA ZIUA! AM URMAT CURSURILE UNEI FACULTATI IN PRIMUL AN INSA DIN PACATE AM FOST NEVOIT SA PLEC DIN TARA... SI AM FOST EXMATRICULAT Eu primind o pensie ... (vezi toată discuția)