avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM perioada determinata dupa CIM perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM perioada determinata dupa CIM perioada nedeterminata

Buna ziua,

Un fost angajat doreste sa revina la serviciu, dupa ce a cerut incetarea CIM cu acordul partilor in urma cu o luna. Inainte a avut contract pe perioada nedeterminata.
Este in regula daca acum il angajam cu un contract pe perioda determinata?
Se poate, dupa ce a avut contract pe perioada nedeterminata ?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 6 Iunie 2013
Da, este in regula. Nu exista niciun impediment legal in al reangaja cu c.i.m. pe durata determinata.
Conf art 83 CM contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
b) creşterea şi/sau modificarea temporară a structurii activităţii angajatorului;
c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
e) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
f) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte sau programe.
Conf art 86 alin 1 CM angajatorii sunt obligaţi să informeze salariaţii angajaţi cu contract individual de muncă pe durată determinată despre locurile de muncă vacante sau care vor deveni vacante, corespunzătoare pregătirii lor profesionale, şi să le asigure accesul la aceste locuri de muncă în condiţii egale cu cele ale salariaţilor angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Această informare se face printr-un anunţ afişat la sediul angajatorului.

Asadar CIM pe durata determinata constituie exceptia de la regula: angajarea pe durata nedeterm. Ori de cate ori apare un loc de munca pe durata nedeterm, vacant in firma, angajatorul trebuie sa informeze angajatii pe durata determ de existenta lui.
E greu de sustinut ca un post pe durata nedeterm, vacantat in urma cu 1 luna, nu mai exista si s-a creat altul nou (conf cazurilor prev limitativ la art 83 CM) pe durata determ. Dar nu imposibil.
Va trebui sa dati multe explicatii in cazul unui control ITM
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
Nu este greu de sustinut o astfel de situatie, iar in cazul unui control al ITM-ului nu are ce explicatii sa dea .
Este la latitidinea unui angajator sa stabileasca modul de organizare a societatii si organigrama acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca Stanciut Stanciut Am avut CIM determinat semnat pe o perioada de 6 luni,astazi CIM-ul mi-a fost prelungit cu inca un an si tot pe perioada determinata.Vreau sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Contract de munca perioada determinata. ordo ordo Contract de munca perioada determinata Bună seara , În data de 13.09.2021,am primit o oferta de job.La discuțiile avute mi-au promis șase luni de ... (vezi toată discuția)